Временната комисия за решаване на енергийната криза се събра извънредно

...
Временната комисия за решаване на енергийната криза се събра извънредно
Коментари Харесай

Променят датите на мораториума върху цените на тока


Временната комисия за решение на енергийната рецесия се събра изключително в Народното събрание след гласуваното решение за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от януари 2021 година, написа „ News.bg. Председателят на комисията Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната " изясни, че се предлага изменение и допълнение на решението за налагане на мораториум.

Дебатът стартира Румен Гечев от Българска социалистическа партия, който изясни, че е оценена създалата се обстановка и са открити няколко казуса. Единият е заледяване със задна дата, което крие опасности и след съвет с специалисти се предлага да стартира да работи мораториумът не от 1 януари, а от на следващия ден 16 декември и продължителността на мораториума да е за период от три месеца.

Владислав Панев от Демократична България сподели, че е склонен с претекстовете на Българска социалистическа партия, само че не счита, че не би трябвало да има държавно вмешателство в определението на цените, за него рационалната дата е 31 март, " само че е доста значимо да се излезе с ясна декларация към бизнеса, че това е изключение и няма да стане процедура отсега нататък, защото се рискува репутацията на България в капиталова опция в енергетиката и има риск да се изгубят съществени позиции в енергетиката и наливане на милиарди в нови мощности. Днес и на следващия ден в пленарна зала да се регистрира този факт.

Иначе Демократична България поддържа цените на семействата да останат търпими идната зима, уточни Панев.

Ивайло Мирчев от ДБС изиска да се обърне внимание по какъв начин въздейства решението върху електроразпределителните сдружения, които са в тежка финансова обстановка, както и Топлофикация-София, която този мораториум може да я докара до банкрут.

В последна сметка на гласоподаване бе подложено предлагането за смяна в периода на мораториума - от 16 декември 2021 с дълготрайност до 31 март 2022 година единствено за контролирания пазар. За бяха 8 депутати, двама бяха срещу - от ГЕРБ, двама въздържали се - Възраждане, с претекст, че го поддържат, само че не е имало задоволително спор за какво тъкмо това е интервалът. Решението на комисията е входирано, на следващия ден ще бъде импортирано на съвещанието на Народното събрание, заяви ръководителят на комисията Радослав Рибарски.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР