Временната комисия за аферата с българско гражданство, станала известна като

...
Временната комисия за аферата с българско гражданство, станала известна като
Коментари Харесай

Как е функционирала схемата за получаване на българско гражданство?

Временната комисия за аферата с българско поданство, станала известна като " Глеб Мишин " е почнала работа. Председателят й Атанас Атанасов заяви, че Мишин е напуснал страната гладко в миг, когато е имало доказателства за основаната от него корупционна скица, само че без да бъде арестуван и упрекнат.

Според източници на " По света и у нас " има данни, че схемата за приемане на българско поданство по генезис е основана от Глеб Мишин преди към 5 години. След началото на войната в Украйна, обаче Мишин реалокира активността си от Москва в София, от където провежда подаването на документи на съветски жители за придобиване на българско поданство по генезис. Атанас Атанасов твърди, че към този момент са събрани притеснителни данни.

" Най-интензивното придвижване на тези преписки е било по времето на служебните държавни управления ", сподели Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на Политическа партия - Демократична България.

Мишин и хората от неговата група са работили по две съществени посоки. Едните са събирали претенденти за българско поданство, а другите са организирали придобиването на документи, с които да се потвърждава, че искащите имат български корени измежду своите родители или техните предшественици.

" Просто е ясно, че на един ксерокс са снимани тези документи за генезис, а вътре са нанасяни подправени данни. С просто око се е виждало това нещо и къде са, запитвам аз, българските служби ", уточни Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на Политическа партия - Демократична България.

Справка в масивите на правосъдното министерство за ПСН демонстрира, че претендентите за българско поданство от Русия за 2020 година са едвам 280, само че през 2021 внезапно нарастват на 1126, а през 2023 към този момент са 2432-ма. За 102-ма от претендентите са събрани безапелационни доказателства, че документите им са подправени. А след спомагателни инспекции поради неистинен документи са отказани на още над 1000 даването на българско поданство. Твърди се, че доста от тези неистинен документи са били импортирани персонално от Глеб Мишин и следени от него хора.

" Това лице, Глеб Мишин, за който ние приказваме от много време, се оказа, че след осветяването на неговата роля в цялата тази спекулация, необезпокоявано е напусна страната. Аз чаках да бъде задържан този човек. Защото има значителни данни за това, че той е взел участие в корупционни схеми за издаване на българско поданство с подправени документи ", добави Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на Политическа партия - Демократична България.
Атанасов не посочи по кое време тъкмо Мишин е напуснал страната. От ДАНС отхвърлиха коментар и обявиха, че каквото имат ще кажат пред краткотрайната парламентарна комисия.

" И второто събитие, което е още по-скандално. След напускането на страната, ДАНС издава насилствена административна мярка да не бъде допускан в никакъв случай да не влиза в страната ", сподели Атанасов.

Въпреки, че датата, на която е издадена Заповедта за възбрана не е секретна от ДАНС не дадоха отговор на запитването ни.

" Нали си давате сметка за това, несмущаван напуснал и повече в никакъв случай - 10 години да не го пускаме в страната. Всичко това демонстрира, че тази скица е работила с покровителството на службите. И ние ще работим това нещо да се обясни и да се потърси отговорност за това скандално държание ", съобщи съпредседателят на ПГ на Политическа партия - Демократична България.

Според неофициална информация Мишин е напуснал страната предходната година и безусловно дни по-късно му е неразрешено да влиза в България.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР