Временната комисия, създадена от Съдийската колегия за проверка съпричастността на

...
Временната комисия, създадена от Съдийската колегия за проверка съпричастността на
Коментари Харесай

Докладите от ГДБОП по случаите с Еврото и Нотариуса ще изиска Временната комисия към Съдийската колегия на ВСС

Временната комисия, основана от Съдийската гилдия за инспекция съпричастността на съдии по случая " Мартин Божанов-Нотариуса " е взела решение да изиска от Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) отчет от осъществената инспекция по " случая с Петьо Петров-Еврото и групата му за въздействие в правосъдната система ", изпратен на Върховната касационна прокуратура през 2022 година, както и доклад/и от извършена/и проверка/и по сигнали, подадени против Мартин Божанов-Нотариуса. Това оказва се от оповестените протоколи за състоялите се второ и трето съвещание на комисията.

Също по този начин ще бъде изискана информация какъв брой досъдебни производства и предварителни инспекции против съдии са били формирани в интервала от 1 януари 1998 година до сегашния миг. В нея би трябвало да се съдържат данни против кои съдии са били инспекциите и следствията, както и по какъв начин са завършили.

Комисията е решила да изиска от ръководителя на Апелативен съд – София подробна информация какъв брой претенции за използване на специфични разследващи средства (СРС), от кои органи и за попречване или откриване на какви закононарушения по отношение на съдии, прокурори и следователи, поотделно са постъпили през интервала 3 януари 2012 година - 29 февруари 2024 г. 

Информацията би трябвало да включва още какъв брой от настояванията за СРС са по каузи на действен доклад и какъв брой – по досъдебни производства, съответно за съдии, прокурори и следователи. Също по този начин и какъв брой са писмените позволения за използване на СРС или отводи за потреблението им по отношение на магистрати са издадени през посочения интервал, каква е продължителността на прилаганите СРС, по какъв брой от тях са направени материални доказателствени средства.

Комисията е решила още да бъде направен класифициран обзор на всички медийни изявления, касаещи случая с Мартин Божанов-Нотариуса и случая " Осемте джуджета ".

Също по този начин ще бъде изискана информация за ограниченията за неотклонение на Веселин Денков, гледани в профилирания съд, отбелязва Българска телеграфна агенция.

При първото съвещание на комисията бе взето решение да бъде изискана информация за всички каузи, по които Мартин Божанов е бил страна в процеса. Информацията би трябвало да включва данни, както следва: по кое време е формирано съответното произвеждане, по чие искане, предмет на делото, кои са страните и техните процесуални представители, докладчик и членове на правосъдните сформира, какви процесуални дейности са осъществени, какъв е резултатът по делото, какви правосъдни актове са постановени; ако делото е минало през инстанционен надзор, да се посочат номерата на делата пред съответните по-горни инстанции.

Припомняме, че Мартин Божанов беше погубен в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев ”, свързван с Божанов. По време на обиските са конфискувани компютри и разнообразни материални носители на информация. Прокуратурата ревизира дали в клуба са членували магистрати, както дали и за какво са ходили там. В момента се води досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, част от която е Божанов, основана за оказване на напън на магистрати, имотни измами и пране на пари. В Народното събрание беше основана краткотрайна парламентарна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Божанов. Съдийската и Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) също започнаха да работят по проблема и възможната връзка на магистрати с Мартин Божанов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР