Време е за театър! През ноември ни очакват няколко вълнуващо

...
Време е за театър! През ноември ни очакват няколко вълнуващо
Коментари Харесай

Премиерните спектакли през ноември, които няма да пропуснем


Време е за спектакъл! През ноември ни чакат няколко вълнуващо театрални министър председатели, които несъмнено заслужават вниманието ни.

Винаги обичаме началото на театралния сезон, тъй като театрите ни посрещат с нови заглавия и свежа актьорска кръв. Ето какво нямаме самообладание да гледаме този месец.

“Боже мой ” в Народния спектакъл



Този моноспектакъл на Христо Мутафчиев незабавно притегля вниманието, изключително когато прочетете анотацията. Самотен мъж на маса в бара се обръща към останалите гости. Оказва се, че барът е на Юда, а мъжът е Христос. Или най-малко по този начин твърди. Защо? Какво желае да реализира, в случай че е Той в действителност? Пиесата „ Боже мой “ е позив за човещина и обич във времена, в които с Божието слово се злоупотребява и вместо да е извор на живот, с него се оправдава заличаването.

Екипът на спектакъла ви кани на един топъл, прям диалог по най-дълбоката тематика, която търси отговори в сърцето и мозъка на всеки човек. Разговор с усмивка и сълза, с подигравка и съчувствие.

Интересен е плакатът на спектакъла, който е директна заемка от картина на Edward Hopper. Премиерата е на 21 ноември 2023 година

“Целуни ме, Кейт ” в Музикалния спектакъл



Този ноември в Музикалния спектакъл укротяват опърничавата в " Целуни ме, Кейт! ” Ненадминатата класика е първият мюзикъл, печелил влиятелната премия “Тони ”„ Целуни ме, Кейт! ” е мюзикъл, написан от Коул Портър по либретото на холивудските сценаристи - съпрузите Бела и Самюъл Спивак през 1948 година Портър е един от най-значимите американски композитори. Ненадминатото либрето на „ Целуни ме, Кейт! “ е по претекстове от комедията „ Укротяване на опърничавата “ на Уилям Шекспир. Премиерните дати на световноизвестния мюзикъл в Националния музикален спектакъл са 18, 19, 24 и 25 ноември.

“Музиката е безусловно завладяваща и зареждаща ”- разясняват солистите на Музикалния спектакъл. Действието е решено като пиеса в пиесата и вкарва персонажите в цялостен куп премеждия и комични моменти. Сюжетът се заплита към двамата някогашни съпрузи - примадоната Лили Ванеси и режисьора, продуцент и артист Фред Греъм. Един неверно изпратен букет нажежава пристрастеностите и представянето на комедията на Шекспир „ Укротяване на опърничавата ” става по-правдоподобна и въздействаща отвсякога.

“Животът, въпреки и къс ” в Сфумато



„ Животът, въпреки и къс “ наблюдава лутанията на интелигента в комплицираната реалност, която изпречва стени пред всяка негова крачка, конфликта на идеалистичните планове с действителността и напъните, които са нужни, с цел да бъде променено статуквото. Героят на Стратиев - Архитект Стилянов е млад интелигент, който към момента не се е срещал с живота отвън зоната си на комфорт. Една пролетна заран взема решение да постави завършек на компромисите и да направи решителна крачка към по-достоен живот за себе си и за другите. И таман там настава спорът, тъй като смяната в реалност се оказва доста по-трудна за реализиране и е тестване за волята.

Проследимата наклонност в творчеството на Стратиев от дебютната му книга „ Самотните вятърни мелници “ до последните, писани към този момент в годините на Прехода, е в посока смрачаване на настроението, размагьосване на илюзиите, видоизменение на хумора в подигравка, подмяна на алегоричния изказ в изричане на огорчения и паники. В нашата пиеса откриваме прилика сред ранния Стратиев и идеалистичния, доверчив Архитект Стилянов.

„ Животът, въпреки и къс “ е един от селектираните планове на фестивала „ Малък сезон 2023 “, част от Културния календар на Столична община. Премиерата е на 29 ноември.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР