Време е за нова политическа енергия, която да започне да

...
Време е за нова политическа енергия, която да започне да
Коментари Харесай

Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава проблемите

" Време е за нова политическа сила, която да стартира да взема решение натрупалите се проблеми в тази страна  от 2017 година - за мен това е демаркацията, в която нещата изрично започнаха да вървят надолу.  Време е да се стартира изплуване ". Това разяснява пред БНР адв. Александър Кашъмов - изпълнителен шеф на стратегия " Достъп до информация ".

Днес в Държавен вестник са оповестени измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които се вкарват механизъм за следствие на основния прокурор, опция за обжалване на отводите на прокуратурата да проверява, смъква се болшинството за избор и премахване на основния прокурор от 17 на 13 гласа и се планува избор на нов Висш съдебен съвет. 

" Много е значимо, че тези промени бяха направени и че се обнародват в Държавен вестник.  Изпълнението и използването на нови разпореждания и процедури постоянно е сложен миг.  Има справедливи спънки. Всеки закон и всеки текст предстои на пояснение преди да бъде прибавен. На второ място виждаме какъв брой борби текат в тази система, борби, които са надълбоко предзададени още от метода, модела, по който действа основният прокурор.  Няма да бъде елементарно, само че в същото време да изразим оптимизъм, че най-сетне провесен 30 години проблем стартира да се взема решение, може би когато напрежението стана прекомерно високо ", разяснява той в изявление за предаването " Преди всички ". 

Не се сещам за промяна, която да тече във вакуум , безапелационен бе адв. Кашъмов. И добави: 

" Правото дава отговор на проблемите, които са се появили. Друг е въпросът, че те не са се появили през вчерашния ден. Това, че фигурата на основния прокурор стана толкоз непоносима в облика, който сега се носи от личността, докара до нещата.  До това докара и огромната геополитическа борба, която се води в България сред последователите на Азия и на Европа ". 

По думите му ние тези проблеми ги имаме завещани от 15-20 години. Според него Гешев даже не би трябвало да бъде избиран за основен прокурор.

Гешев е единствено въплъщение , изрече мнението си адв. Александър Кашъмов. Според него това, което виждаме, че се случва в тази част от правосъдната власт, демонстрира, че проблемите в прокуратурата са доста по-сериозни. Това е недемократично и неевропейско. 

Прокуратурата поради проблемите, които има, е станала и обективно една много неефективна институция , което е сериозен проблем, сподели още той.

" Нека да дадем опция, само че да следим от близко и да реализираме обществен публичен надзор върху работата на прокуратурата, а тя да бъде отчетна и транспарантна какво става по значимите проблеми като " Осемте джуджета ", като " Барселонагейт " ". 

По думите му обстановката е изключителна.  Това не би трябвало да е част от всекидневието на една правова страна , акцентира адв. Кашъмов и добави, че  има едно равнище, под което не би трябвало да се спада :

" Тази ватерлиния на кораба " България " сякаш не се поддържа, сякаш корабът е малко по-ниско в сравнение с би трябвало да бъде една честна и естествена демократична европейска страна. Това основава заплаха от наводнение и поглъщане . Това се надявам да се окаже проблем, а не редовно попадане във водовъртеж на борби по високите върхове ". 

" Назрява съществено болшинство в Народно събрание, което един ден, уповавам се скоро, може да се окаже реформаторско във връзка с решение на проблемите в правосъдната система . Защо да не може да стане едно незабавено и релативно бързо подменяне на членския състав на Висш съдебен съвет, тъй че да може процедурата да се движи в един релативно енергичен порядък. Ако ли не по този начин или другояче ще чакаме решение на Конституционен съд. На първо място би трябвало експертно да се огледа деликатно проблема ", разяснява още адв. Александър Кашъмов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР