Време е за еврото: Важни данни и факти за валутата.

...
Време е за еврото: Важни данни и факти за валутата.
Коментари Харесай

Време е за еврото: Важни данни и факти за валутата


Време е за еврото: Важни данни и обстоятелства за валутата. Тя е втората най-ползвана в света. Плановете на България са през 2024 година да влезе в еврозоната. Ако това се случи, то последователно левът ще бъде преместен от еврото у нас. Кои са забавните обстоятелства за валутата, която скоро ще стане и наша?

Еврото предизвиква търговията, конкуренцията и прозрачността на цените. То също по този начин оказва помощ да се поддържат постоянни цените в еврозоната.
Делът на интернационалните заплащания,
осъществени в евро и щатски долари, е почти еднакъв и еврото е втората обичана валута в света за взимане на заеми, разпределяне на заеми и запаси на централната банка. Над половината от световните излъчвания зелени облигации са деноминирани в евро, написа на уеб страницата на .

Тъй като Европейската централна банка подсигурява стабилността на еврото и цените, е станало по-лесно и по-евтино за европейците да заемат пари. По-ниските разноски за заеми вършат по-възможно за европейците да получават ипотеки и за европейските предприятия да финансират вложения.
Еврото оказва помощ на търговията и стандарта на живот
Стабилността на еврото го прави привлекателно за предприятията по света, търгуващи с Европа, да одобряват цени, представени в евро. Това икономисва на европейския бизнес разноските за придвижване на валута и разноските за конвертиране на евро в други валути. Това също по този начин прави доста по-лесно и по-евтино за страните, употребяващи еврото, да търгуват между тях.

От въвеждането на еврото през 1999 година междинният приход в еврозоната се е повишил от 20 900 евро на 33 230 евро (2020 г.). През същото време процентът на заетите хора се е повишил от 63,6% на 71,8% (2020 г.).
Дизайнът на банкнотите
Дизайнът на евробанкнотите се основава на другите архитектурни стилове, които са се появили в историята на Европа и са белязали нейната просвета. На лицевата страна на банкнотите прозорците и вратите символизират европейския дух на неприкритост и съдействие. На гърба мостовете символизират връзката сред хората в Европа и сред Европа и останалия свят.
Показаните стилове са:
€5: Класически

€10: Романски

€20: готически

€50: Ренесанс

€100: Барок и рококо

€200: Архитектура от желязо и стъкло от 19-ти век

Еврото се споделя от над 340 милиона европейци. 60 страни и територии, представляващи 175 милиона души, са обвързали личните си валути към еврото директно или непряко.

Евромонетите са основани със мощно предпазени машинночетими очертания, които предотвратяват основаването и циркулацията на подправени монети. Някои монети, най-вече тези с по-ниска стойност, са изработени от скандинавско злато, сплав, която е направена напълно за тази цел.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР