Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление

...
Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление
Коментари Харесай

Гешев по време на изслушването си пред ВСС: Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление

Време е прокуратурата да поеме отговорност за личното си ръководство и това очевидно не е единствено мое мнение. Това сподели претендентът за основен прокурор Иван Гешев по време на чуването си пред Пленума на Висшия правосъден съвет.

Той показа концепцията си за ръководството на прокуратурата в идващия седемгодишен интервал, при положение, че бъде определен.

Висш съдебен съвет: Липсват данни, поставящи под подозрение професионалните качества на Гешев

"В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен запас. Те несъмнено са наранени от дейностите на прокуратурата по използване на закона. Това, което те вършиха през годините с изключение на да приказват този кръг хора, е да се хранят от това говорене.

Да се откажа при разрастваща се такава невиждана офанзива значи да покажа, че ме е боязън и да предам доверието на сътрудниците, което са ми дали своят вот “, акцентира Гешев.

На 10-ата минута от чуването на претендента за основен прокурор Иван Гешев във Висшия правосъден съвет основният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е получил на телефона си сигнал за бомба в постройката на кадровия орган.

Всички членове на Висш съдебен съвет обаче взеха решение да останат и процедурата да продължи. При формалното гласоподаване на предлагането, то получи 23 гласа „ За” и 0 „ Против”.

Протест "Против " избора на Иван Гешев за основен прокурор блокира Орлов мост

Така 5 минути преди 11 ч. Иван Гешев стартира да показва концепцията си и уточни, че в нея има три съществени цели – възстановяване на законодателството, кадровия запас и материалната база. По думите му това ще се случи посредством шест характерни ограничения.

По време на чуването Гешев отговори на въпроси от неправителствени организации и цивилен сдружения, свързани с кандидатурата му и бъдещето му ръководство. Общо към него бяха отправени 107 запитвания, на част от тях е отговорено документално.

По думите му, огромна част от тях са били манипулативни и неточно заложени. Той добави, че в тях проличава напън против идващия стадий от процедурата и върху президентската институция.

Кандидатът за обвинител номер едно уточни, че в случай че бъде определен ще продължи наложената процедура за отчетност на институцията пред Народното събрание. Той добави, че отпадането на мониторинга на Европейската комисия върху България не би трябвало да ни успокоява, а може да е добра база за възходящо развиване.

По време на чуването Гешев съобщи, че поддържа подхванатата законодателна самодейност на Министерство на правораздаването за основаване на механизъм за следствие на основния прокурор.

Делото за КТБ е най-сериозното му професионално предизвикателство, уточни той, като се аргументира с компликацията на проблема и публичния напън.

Слабото доверие на жителите в прокуратурата претендентът изясни с неналичието на задоволително медийно отразяване на работата на държавното обвиняване през годините. Той съобщи, че не чака да получи заем на доверие, в случай че бъде определен.

Пред Пленума на Висш съдебен съвет Гешев съобщи, че първото нещо, което ще направи на поста е да реформира районните прокуратури.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР