Време е Европа да се намеси в разрешаването на проблемите

...
Време е Европа да се намеси в разрешаването на проблемите
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Време е Европа да се намеси в разрешаването на проблемите в Сирия

Време е Европа да се намеси в разрешаването на проблемите в Сирия. Това сподели на конференция министър-председателят Бойко Борисов след пленарното съвещание сред членовете на българското държавно управление и делегацията, водена от ръководителя на Екологичен потенциал Антонио Таяни.

„ Ето и през днешния ден в Германия излиза, че 6 терористи сирийци от 20 до 25-годишна възраст са арестувани по отношение на подготвян терористичен акт, а в това време президентът Тръмп и президентът Путин във Виетнам решаваха проблемите в Сирия. В Сочи се вземат решение пък сред президентът на Турция и президентът на Русия, по-късно външните им министри, включва се и Иран и по този начин Европа се кара къде да бъдат релокирани тези, които ще дойдат. Според мен това не е вярно “, сподели той.

По думите на Борисов Европа към този момент от няколко години се тресе от тематиката за миграцията и не се дава опция да се дефинират други цели също така по какъв начин Европейският съюз да се оправи с този развой.

„ Няма други цели, даже, в случай че щете, и Дъблинските съглашения и всичко, което работихме и правихме, в това число и климатичните промени. Първо, допуснахме Съединени американски щати елементарно да излязат от това съглашение, а няма слепец, който да не вижда, че климатичните промени са факт и природата страда, тресе се от тези промени. А сега това въобще не е на масата за разглеждане. Тук съм доста взаимен с европейските „ зелени “, които се надявам оптимално да дефинират своето въздействие в Европа и да върнем Съединени американски щати на масата на договарянията за климатичните промени “, изясни министър-председателят.

За присъединение на Турция към Европейски Съюз не става и въпрос все още, само че молим за естествени връзки, с цел да се съблюдава съглашението за мигрантите, сподели още Бойко Борисов.

На въпрос какви са упованията от геополитиката на премиера Борисов за уравновесяване на връзките по оста ЕС-Турция Борисов съобщи: „ Има дипломация, външни министри на всяка една от страните, които правят своята активност. Това, което е несъмнено и отстояваме в Европейски Съюз е че съглашението с Турция за мигрантите, за тези над 3 млн. души, които стоят там, би трябвало да се съблюдава, да се продължи и колкото и да ни коства тези хора да стоят отвън границата на Европейски Съюз “.

„ На едно мнение сме, че вместо вътре в Съюза, огради или заграждения би трябвало да се вършат, с цел да подсигуряваме външните граници на Европейски Съюз “, сподели още той и добави, че в Европа би трябвало да влизат единствено тези, които са застрашени от война.

„ В същото време нашата дипломация, нашите водачи в Европа да участват на масата на договарянията, когато се вземат решение геостратегически за света въпроси, от които страда Европа. Това, мисля че е наше право и настояваме да бъде реалност “, добави министър-председателят.

„ Оттук нататък за присъединение на Турция към Европейски Съюз не става и въпрос сега, само че молим за естествени връзки, с цел да се съблюдава съглашението. Турция е най-големият наш бранител на южния фланг на НАТО, най-голямата войска в Европа. Няма по какъв начин в едната посока да не сме сътрудници с Турция, а в по-важната, тази, която носи мир или война, да ни е главен геостратегически сътрудник и състезател. Не би трябвало да бягаме от тематиката, би трябвало да се изговори ясно и да се възстановяват връзките “, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР