Време е да се изправим лице в лице със суровата

...
Време е да се изправим лице в лице със суровата
Коментари Харесай

The National Interest: Украйна не може да спечели войната с Русия. Трябва да преговаря



Време е да се надигнем лице в лице със суровата действителност: Украйна не може да победи във войната с Русия.

Пренебрегването на тази действителност и опитът да се преструваме, че това не е по този начин, води до огромен риск от избиването на повече украински бойци, заличаване на повече от техните градове и загуба на повече територии в интерес на Русия. Това обаче не значи, че Киев би трябвало да се съобщи.

Далече сме от това.

Както обясних в детайли в шоуто си на Daniel Davis Deep Dive предходната седмица, някои хора в Съединените щати изпитват разбираеми компликации да повярват, че войната не може да бъде извоювана. Може би е мъчно или " предизвикателно ", само че не и изгубена идея. Първо, американците обичат да поддържат новобранците и да предизвикват Давид да победи Голиат. Второ, през цялото време те бяха подложени на безапелационна агитация от специалисти и телевизионни генерали, които рутинно и безмилостно настояват, че Украйна печели, че те вземат превъзходство и че съветската страна губи.

Когато публиката види убеден специалист по малкия екран, разказан като " пенсиониран четиризвезден военачалник " или " някогашен адмирал ", е изцяло разбираемо, че биха павярвали на всяка негова дума. За страдание обаче малко телевизионни канали си вършат труда да се върнат обратно и да оценят досегашния опит на такива известни хора. Ето три образеца – доста постоянно срещани през последните 21 месеца от войната в Украйна – на пенсионирани командири, които вършат смели изказвания, които по-късно бяха разкрити като изцяло неправилни:

През март 2022 година, едвам две седмици след началото на войната, пенсионираният адмирал Уилям Макрейвън сподели пред аудиторията на CNN, че „ колкото по-дълго продължава тази борба, толкоз по-голям късмет имат украинците да я завоюват “.

През януари тази година пенсионираният 3-звезден военачалник Бен Ходжис сподели пред английското Times радио, че има вяра, че " Украйна ще освободи Крим до края на август, края на това лято ".

През май, единствено дни преди Украйна да стартира нещо, което ще се трансформира в образец за тактически неуспех на контранастъпление, пенсионираният четиризвезден военачалник Дейвид Петреъс сподели пред BBC, че Украйна ще се показа ослепително, че Русия може да се разпадне и че Украйна е въвлякла Русия в " капан за мишки " в Бахмут – борбата, която на процедура беше огромна загуба за Украйна.

Ето истината, графично изобразена на карти, създадени от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната. Ако се съпостави картата на фронтовата линия на 22 ноември 2022 година и картата една година по-късно, на 15 ноември, е невероятно да се опровергае очевидното: фронтовата линия съвсем не е помръднала. След цяла година война, след зимна акция и цялостна пролетно-лятна атака, украинските въоръжени сили не трансформираха фронтовата линия.

" Ню Йорк Таймс " го разказва по-ярко в интерактивна карта, която разгласява. През първите девет месеца на 2023 година Times заяви, че когато " облагите на двете страни се сумират, Русия към този момент управлява близо 200 квадратни благи повече територия в Украйна спрямо началото на годината ". Помислете за отрезвяващите последствия от този факт.

Според Министерството на защитата към септември Съединените щати са дали на Украйна над 5000 военни транспортни средства от разнообразни видове, над два милиона артилерийски снаряда и десетки хиляди противотанкови и противовъздушни ракети - част от общата помощ в размер на 113 милиарда $ за Киев. Освен това предоставихме разследваща поддръжка, образование на техните войски и съветване на висшите водачи на Украйна. Въпреки всички тези старания и разноски, линията не се реалокира през миналата цялостна година на борба.

Без значение какво може да каже някой военачалник или по този начин наименуван специалист, зарът е хвърлен. Убедителни доказателства поддържат изказванието, че Украйна не може да завоюва тази война. Ако обаче Киев не предприеме дейности скоро, може да се окаже, че ще загуби войната.

Преди да дадат още един $ на Украйна, администрацията и Конгресът би трябвало да изяснят, че занапред нататък ще предоставяме единствено отбранителни оръжия и ще насърчим Киев да търси най-хубавия завършек на войната, който може да получи посредством договаряния. Вярно е, че никой не може да вземе това решение, с изключение на управлението в Киев. Но Вашингтон може да вземе решение какво да прави с парите си. Би било нелепост да изпращаме повече оръжия, муниции и помощ на Украйна без условия и да чакаме триумф.

Украинският народ надмина упованията на всички, изключително през първите шест месеца от тази война, и техните войски се биеха със храброст, непримиримост и жестокост. Но смелостта сама по себе си не печели войни, а тази е доста малко евентуално в миналото да се обърне в интерес на Украйна.

Отказът да се признаят действителностите на бойното поле и да се търси съглашение посредством договаряния в този момент усилва възможностите Украйна в последна сметка да загуби още повече територия и ще би трябвало да търси мир в бъдеще при още по-лоши условия. Това е очевидната, грозна и мъчителна истина.

Даниел Л. Дейвис е прочут анализатор по националната сигурност и външната политика. Той се пенсионира като подполковник след двадесет и една години в армията на Съединени американски щати, в това число четири бойни задачи. Дейвис е старши помощник по външна политика и отбранителни цели и член на Военния съвещателен съвет на Центъра за отбранителна информация. Водещ на шоуто Deep Dive в YouTube.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР