Връзката с Абасов обаче може да преобърне живота и кариерата

...
Връзката с Абасов обаче може да преобърне живота и кариерата
Коментари Харесай

Любовта на Нургюл Салимова и Ниджат Абасов пламнала покрай шаха

Връзката с Абасов обаче може да преобърне живота и кариерата й. Именно от родината на гаджето й – Азербайджан, се ослушват за разновидността нашата Нургюл да премине към азерската федерация по шах и да се състезава под техен байрак.

 

Официално предложение дотук няма, само че се приказва, че пазарлъците биха почнали най-малко от 200 000 $. Знае се, че азерите преди време са предложили половин милион за наши щангисти. А преди повече от десетилетие по 100 000 $ на година си докарваше тенисистката Сесил Каратанчева, до момента в който се състезаваше за Казахстан. 

 

Нищо чудно с това движение на развиване азерите да изкушат Нургюл. И като прибавим любовната игра с Ниджат Абасов, възможностите да я забележим на бъдещи шампионати под азерски байрак не са по никакъв начин дребни. Дори нейният дълготраен наставник Живко Жеков с ръка на сърцето призна, че не би я посъветвал да отхвърля.

 

Вероятно щеше да е иначе, в случай че не бяха отколешните вътрешни драми в българския шах, наред с безспорната индиферентност на страната от години насам да дава пари за този спорт. Големият абсурд е, че съществуват пет федерации по шах, само че единствено една има лиценз

от спортното министерство. При това законната федерация по закон сега няма право на нито стотинка финансиране от страната, защото не е минала една година от старта на активността й.

 

Покрай триумфа на Нургюл се разбра, че момичето взе участие в съревнование на лична прехрана и благодарение на спонсори. За Световната купа в Баку получава 1000 лв. от федерацията, към която е записана. Това е що се касае за еднопосочен билет, плюс кафетата по летищата, подсмиват се в шахматните среди. В последния миг й оказва помощ предприемачът доктор Милен Врабевски, който обезпечава парите за първите пет дни престой. Нургюл обаче стигна до финала и си проработи солидната награда от 35 000 $, с която известно време ще може да се самоиздържа в спорта.

 

Преди да срещне Ниджат Абасов, единствената обич за Нургюл е шахът. Първият й допир с него е още след прохождането, когато събаря фигурите от дъската, до момента в който баща й Илхан и дядо й Салим играят следващата си партия в дома им в село Крепча, Търговищко. Когато става на 4 година вместо да си играе с куклите, към този момент я учат по какъв начин да реди и да движи фигурите по дъската. Скоро я завеждат на първия й шампионат в Силистра – той е за дечица до 8 година, а дребната Нургюл към момента не е правила 6 година Тогава хваща окото на шахматния треньор Живко Жеков, който е впечатлен изключително от хладнокръвието и вглъбения взор на момичето във фигурите.

 

Той убеждава фамилията й да я заведат на държавното състезание в Слънчев бряг. За да получи картотека присъединяване я вписват в неговия шахматен клуб „ Бургас-64 ”. Малката Нургюл прави възторг и с шест победи от шест партии печели шампионата.

 

По това време родителите се устоят с два магазина в Крепча – един хранителен, който се върти от бащата, и един текстилен – от майката. Никой от тях не подозира, че в бъдеще всеки изкаран лев ще отива за шахматната кариера на дъщеря им.

 

Работата става дебела, когато надареното момиче печели европейското състезание в Албена при осемгодишните. Тогава Нургюл дефинитивно пада в плен на играта. Казва, че за повторно се влюбва в шаха, когато гледа касовия сериал от преди няколко години „ Дамски гамбит ". И от този момент постоянно си пуска фрагменти от него за ентусиазъм.

 

В действителния живот музата й се явява шахматната легенда Анатолий Карпов. „ Допада ми стилът му на игра. Позиционен шах – умерено, без луди тактики и динамичност. На пръв взор нищо красиво, само че като вникнеш, можеш да видиш доста дълбока мисъл. Истински талант. Някои споделят, че се приближавам до подобен жанр, само че аз съм наясно, че с цел да си добър шахматист, би трябвало да си мощен във всичко, споделя вицешампионката от Баку.

 

Още преди години Нургюл прави пробив и в шаха при мъжете, даже споделя, че избира да се съревновава с тях поради по-голямата конкуренция. В началото на тази година Салимова игра на държавното състезание в мъжката секция, където остана на половин точка от спечелилия Кирил Георгиев, а цели 26 гросмайстори се подредиха зад нея в класирането.

 

„ Мнението на множеството хора е, че мъжете са по-добрите шахматисти. Може би обяснението за мен е, че ние дамите сме по-емоционални, одобряваме нещата по-навътре. ”

Все отново огромните цели пред Нургюл Салимова са да стане международна шампионка и №1 в ранглистата при дамите.

 

Освен благодарение на близки и треньори у нас, Нургюл върви нагоре с доста четене и шахматни софтуери. Красивият разум може да мисли 12 хода напред. „ Бих могла да предвидя и 25 хода напред, според от позициите, само че всичко може да се обърка още след два-три хода ”, признава Нургюл.

 

Как не й гръмва главата от толкоз мислене? След тежки партии се разхожда дълго, с цел да се разсее.

Понякога има нощи, когато не мога да заспя незабавно. Докато си лежа на мрачно, в главата си изобретявам и разкарвам разнообразни партии.

Това ми оказва помощ да заспя. Явно чеп, чеп избива.

Източник: Уикенд

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР