Враца отбеляза тържествено 138 години от Съединението на Източна Румелия

...
Враца отбеляза тържествено 138 години от Съединението на Източна Румелия
Коментари Харесай

Калин Каменов: След нас ще останат само делата ни! Нека бъдем единни и пример за нашите деца!

Враца означи тържествено 138 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.  “Съединението е мотив за горделивост, тъй като дава началото на новото развиване на България. То е и урок, който ни демонстрира, че можем да загърбим разликите си, когато обичаме страна си. Днес, 138 години по-късно всекидневно се противопоставяме и сме разединени. Аз имам вяра в нашата мъдрост, в умеенето ни да си прощаваме и да работим за развиването на общия ни дом. Каквото и да приказваме, след нас ще останат единствено делата ни. Скъпи съграждани, дано създадем равносметка и да потърсим грешките първо в себе си и по-късно в останалите. Нека намерим това, което ни сплотява и дружно да работим за нашето по-добро бъдеще! Да не забравяме, че градът ни ще е подобен, какъвто го създадем ние! Държавата ни ще е такава, каквато я създадем през днешния ден, тук и в този момент! Честит празник! Да живее България! ”- сподели кметът Калин Каменов в приветственото си слово по случай Съединението на България.
Церемонията по случай 138-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се организира пред паметника на починалите във войните за национално обединяване.
По време на тържеството бяха показани исторически обстоятелства за Съединението от Мая Антова - организатор в Регионалния исторически музей.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.
В знак на благодарност и поклонение, пред паметника на починалите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и починалите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.
На тържествената гала участваха още: народните представители Мартин Харизанов и Деница Симеонова, регионалният шеф Надя Донкинска, подполковник Симеон Гаджев, общински съветници, заместител регионалният шеф Николай Николов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Цветан Стойчков, секретарят на Община Враца Нина Дакева, шефове на институции.
В отбелязването, проведено от Община Враца, присъединяване взеха духов оркестър при Народно читалище „ Развитие - 1869 " - Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, Мая Антова от Регионален исторически музей, актьорите от ДКТ - Враца Цветана Горкиевата и Борислав Борисов, възпитаници и жители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР