Връщат семейства с деца от границата с Гърция, ако хлапетата

...
Връщат семейства с деца от границата с Гърция, ако хлапетата
Коментари Харесай

Не тръгвайте за Гърция без PCR за децата

Връщат фамилии с деца от границата с Гърция, в случай че хлапетата не са минали през наложителния PCR тест.

Това съобщи „ Телеграф медиа “, като се базира на разказите на българи, които са пробвали да преминат през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата без документ за направено проучване за ковид.

„ Аз и брачната половинка ми имахме документ, че сме с негативни резултати. Детето, което е на 7 години, не сме го водили на тест, тъй като от наш прочут разбрахме, че митничарите на границата пускали дребни деца, без да желаят документ, а и на никое място не беше посочено има ли някаква долна възрастова граница “, изяснява Николай Атанасов.

Той и фамилията му са били върнати с обяснението, че писиар тестванията на границата са свършили и не могат да изследват детето на място, а без документ нямат право да ги пуснат

В обществените мрежи има десетки изявления, свързани с пътуването на малчугани за Гърция, само че информацията е спорна. „ Официално преди малко извършен диалог с граничарите, проби за деца под 15 години не се изискват “, гласи един от постовете. В него консуматор изяснява, че е звънял на един от телефоните на Промахон и точно оттова е получил увещание, че не е належащо хлапетата да минават през PCR. Друг консуматор обаче споделя, че е звънял на същия телефон и са му споделили, че пробата е наложителен и за деца.

Според публично оповестената информация в Министерството на външните работи „ Документ за отрицателен PCR тест се изисква за всички пътуващи, включително децата (от последните 72 часа преди влизане в Гърция) “. Потърсихме коментар и от посолството ни в Атина. От там обясниха пред „ Телеграф медиа “, че всеки, който влиза в Гърция, би трябвало да даде документ за негативен писиар тест, изработен в акредитирана лаборатория и няма изключения съгласно възрастта. Според някои изявления в обществените мрежи граничарите „ си затварят очите “ единствено за бебета до 2-3 месеца.

Освен документ от PCR, преведен на британски език, пътуващите към южната ни съседка би трябвало да попълнят и онлайн формуляр (PLF) най-малко 48 часа преди пътуването си. Той съдържа детайлна информация за отправната точка, продължителността на престоя и адреса, на който ще обитават в Гърция. Попълненият формуляр генерира неповторим QR код, който също се ревизира на границата, като тази процедура ще бъде в действие до края на август. Непълнолетни деца могат да бъдат записани във формуляра на единия от родителите си, само че всеки възрастен би трябвало да разполага със личен код. На границата обаче гърците могат да изискат повторна инспекция. Според формалната информация на инцидентен принцип се сортират хора, които да бъдат тествани контролно, макар че има документ за негативен резултат. Много от пътуващите споделят в групите във Facebook, че граничните управляващи стопират за още един тест единствено хора, чийто QR код стартира с 13. Онези, чийто код стартира с 23, минават безпроблемно единствено против нужните документи. Освен това в обществените мрежи хората споделят, че се обръща внимание и на броя пътуващи в една кола. Правилата на Гърция гласят, че за персонални транспортни средства с до 7 места, с изключение на водача, може да има до трима пасажери, а за МПС с 8 и 9 места се позволява лидер плюс петима пасажери. Изключение се позволява, когато в колата пътуват родители с малолетните си деца, като за тях се изисква акт за раждане и паспорт. При нарушаване се постановат санкции в размер на 150 евро за всяко лице в автомобила.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР