Връщането или замяната на закупен от физически магазин подарък е

...
Връщането или замяната на закупен от физически магазин подарък е
Коментари Харесай

КЗП обясни кога и как можем да върнем подаръците от празниците

 Връщането или замяната на закупен от физически магазин подарък е въпрос на благосклонност на търговеца, а не на законодателното състояние. Затова нашият съвет към хората е преди покупка да ревизират дали съответният обект или верига дават въпросното право. Нека този ангажимент и изискванията за осъществяването му да са документално изразени – на касовата записка, в комерсиалната зала, като политика на компанията. Това сподели в навечерието на Коледно-новогодишните празници пред ТВ+ Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите.

Той удостовери, че от ден на ден български търговци ползват тази добра процедура, като нормално става дума за право на подмяна в границите на месец от датата на покупката. " Трябва да реагираме оптимално бързо – след Коледа, след Нова година, с цел да сменяем подаръка “, обърна внимание специалистът. По думите му практиката демонстрира, че най-често потребителите желаят подмяна на продукта с различен от същия тип поради неакуратен размер или несъответствуващ цвят и по-рядко прибягват до напълно друга стока.

" Когато подаръкът е закупен онлайн, имаме по закон право 14 дни, в които можем да го върнем на търговеца и да се получат парите назад. Обикновено разноските за пощенските разноски са за сметка на потребителя, защото той е получил тъкмо това, което е поръчано, само че въпреки всичко желае да се откаже от него “, изясни Арсенов. Той посочи, че избрани артикули и услуги са изключени от правото на отвод и даде образци с хотелските настанявания, билетите за превоз или концерт с съответни дати и часове. " Стоки, които са свързани с хигиената или такива, които бързо се скапват – да вземем за пример, един букет рози няма по какъв начин да го върнем или храна, в случай че е закупена “, добави той. Същото важи и за всичко направено по самостоятелна поръчка.   

Игнат Арсенов акцентира, че без значение дали подаръкът е от електронен или от физически магазин, финансовият документ би трябвало да се пази, защото той удостоверява от кого и по кое време е направена покупката. " Този, който подарява подаръка, би трябвало да знае, че следва да пази касовата записка по този начин, както когато купува за себе си. Може да не я дава с подаръка, само че е значимо да я пази, с цел да бъде предоставена при положение, че се стигне до предпочитание на подмяна. Ще се разбере каква е цената, само че концепцията е да имаме повече права “, добави Арсенов. " Когато се заменя, ние може да изберем по-скъпа стока. Тогава би трябвало да знаем цената, с цел да сме наясно какъв брой ще доплатим, с цел да не се окажем излъгани “, уточни още той. 

В случай че стоката е дефектна или не дава отговор на описанието, може да се претендира надлежно за корекция, подмяна или повреждане на контракта. " Особеността при открит недостатък е, че потребителят няма да има право непосредствено да желае връщане на парите назад. Преди това ще може да претендира за ремонт или подмяна с нова. Едва в случай че това не бъде или не е допустимо да бъде осъществено, или търговецът откаже да го направи, потребителят може да си изиска парите назад “, сподели още той.  

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР