Връщаме доверието в изборния резултат, заяви лидерът на ДПСНие от

...
Връщаме доверието в изборния резултат, заяви лидерът на ДПСНие от
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Искаме машинно броене на хартиените бюлетини

Връщаме доверието в изборния резултат, съобщи водачът на Движение за права и свободи

" Ние от Движението за права и свободи призоваваме да поставим всички старания да върнем доверието на българските жители в окончателния избирателен резултат. "  Този апел към народните представители насочи ръководителят на ДПСМустафа Карадайъ по време на дебатите по първото четене на поправките в Избирателния кодекс, които връщат опцията за гласоподаване и с хартиена бюлетина. Проектът бе признат със 125 гласа на депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и един депутат от " Български напредък ", пишат от пресцентъра на придвижването.

Ние призоваваме да ограничим модела на тъчскрийн машинно гласоподаване, да върнем хартиеното гласоподаване, само че в рационални периоди да въведем машинното преброяване на хартиените бюлетини, което ще бъде гаранция за елиминирането на недействителните гласове. Това ще бъде и гаранция, че няма субективно и преднамерено да бъдат броени бюлетините по друг метод. Това ще подсигурява, че няма да има нито субективни, нито справедливи неточности в секционните протоколи, съобщи Карадайъ. И акцентира, че по този начин ще се вдигне доверието в изборните резултати, а изборната интензивност ще увеличи. Оттам ще се увеличи легитимността на Народното събрание и определените от него органи. Да се отнесем доста отговорно към главния дирек на демокрацията – изборите, моли Карадайъ.

Разглеждаме доста значим въпрос - метода на гласоподаване в нашата Република. Убеден съм че всички ние, желаеме изборите да се организират в естествена среда, да бъдат почтени, транспарантни и всички български жители, според Конституцията на Република България, да могат да упражнят правото си на глас, разяснява Мустафа Карадайъ.

Този спор сме го водили няколко пъти изключително за използването на модела машини с тъчскрийн.

За да се стигне до тази обстановка на прилагане на този модел машини обаче ние би трябвало да споделим какви проблеми се опитваше да реши българското Народно заседание, сподели Карадайъ. И изясни: " Първо с хартиените бюлетини има два казуса. Единият е огромният брой недействителни гласове, вторият - субективният фактор при броенето на бюлетините, което поражда подозрение в вярното дефинитивно отчитане на изборните резултати. "

Следващият проблем е със секционите протоколи. Там също има два казуса - високият брой сбъркани протоколи, преправени подправени, надраскани и т.н. Единият причина това да се случва са справедливи неточности. Хора сме, позволяват се неточности, поправят се. Но другият вид е подозрението в субективния фактор на умишлено попълване на сбъркани протоколи, акцентира ръководителят на Движение за права и свободи. И заключи двете групи от 4 казуса: " Съмнението в окончателния избирателен резултат, т.е. доверието в окончателните изборни резултати, докара до търсене на решения и прилагане на машини в изборите. "

Сега обаче сме очевидци на още по-голямо подозрение и съмнение в използването на този вид на машини в изборите. Имах концепция да повторя изявлението си от 16. 09. 2020, когато сме подлагали на критика ГЕРБ при налагането на този модел на машини на избори. Защото, в случай че обективно търсим решение на тези 4 казуса, има такова и ние сме го предложили - да употребяваме машини при броенето на бюлетините. Ако гласът е автентичен, машината да одобри бюлетината. Така се отстрани недействителният брой гласове. Но тогава се наложи модела с тъчскрийн, напомни Мустафа Карадайъ.

" С налагането на наложително машинно гласоподаване през 2021 година направихме по този начин, че да създадем още по-голямо съмнение и подозрение за измами от машините в крайния избирателен резултат, тъй като през юли и ноември месец се дадоха инструкции на секционните изборни комисии да не броят контролни разписки. Е, по какъв начин тогава ще имаме доверие в окончателния избирателен резултат? ", съобщи Карадайъ.

Нещо повече - през октомври 2022 година ЦИК даваше инструкции: нали електронният избор ви е разпечатан, попълнете си го на протоколите. А, когато секционните комисии споделяха, че има разминаване сред подписите и електронния избор, напътствията бяха: балансирайте ги с „ не поддържам никого ”. И задавам един сериозен въпрос – когато броят подписи и броят разписки се разграничават от броя гласове в електронния избор, кой и по какъв метод може да убеди човек, който схваща от програмиране и е правил програмен продукт, че няма интервенция, попита ръководителят на Движение за права и свободи.

Съмнението тогава е доста съществено, тъй като би трябвало да работи един и същи програмен продукт на всички машини. И какво създава тогава този програмен продукт, когато секционният лист съдържа един брой подписи, физическите носители – разписки, отпечатани от машината, съответстват, само че разликата в електронния избор е друг. Проблемът е голям. И тук към този момент става въпрос за измами с тези машини на изборите, акцентира той.

Убеден съм, че всички ние желаеме да има почтени и транспарантни избори. Всички ние желаеме да улесним българските жители да могат да гласоподават. Е, не чак всички, тъй като едни се гордеят, че са лимитирали конституционното право на българския жител да упражни правото си на глас, само че това към този момент остава на тяхната съвест. Но аз съм уверен, че болшинството народни представители желаеме да съблюдаваме Конституцията на Република България. И да работим в името на българските жители, безапелационен бе Карадайъ.

Той изясни спада в изборната интензивност точно с недоверието в машините. И прикани депутатите в пленарна зала: " Отнесете се доста отговорно към изборния развой и правата и свободите на българските жители, а не да нарушавате Конституцията и законите на страната, както го правеше господин Рашков, ползвайки инструментите на страната. Независимо, че той имаше самочувствието да го прави, тъй като преди него ГЕРБ го вършиха 12 години и му сътвориха изискванията да си мисли, че той безнаказано ще употребява ресурсите на страната, репресивния уред на страната, с цел да нарушава Конституцията и законите на страната. И да се гордее пред медиите, че е лимитирал правото на голяма част от българските жители да стигнат до секциите и да гласоподават. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР