Врачанският окръжен съд остави без уважение молбата на обвиняемия Ж.

...
Врачанският окръжен съд остави без уважение молбата на обвиняемия Ж.
Коментари Харесай

Окръжен съд - Враца отказа по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“ на още един от обвинените за участие в ОПГ за разпространение на наркотици

Врачанският областен съд остави без почитание молбата на обвинения Ж. И. да бъде променена наложената му от същия съд и изпълнявана по отношение на него мярка за неотклонение „ задържане под стража “ в по-лека.

Той е притеглен в качеството на обвинен от Окръжна прокуратура – Враца за това, че от неустановена дата през 2020 година до 25.01.2024 година в гр. Враца е взел участие в проведена незаконна група за разпространяване на наркотични субстанции, като в тази незаконна група вземат участие още девет души.

Мярката за неотклонение " задържане под стража " във връзка с Ж. И. е постановена от Окръжен съд – Враца с определение от 26.01.2024 година и е доказана на 08.02.2024 година от Апелативен съд – София.

При разглеждането на това частно наказателно дело, Окръжен съд - Враца, откакто се срещна с материалите по делото и разиска доводите и причините на страните, откри, че настояването на обвинения Ж. И. за изменение на изпълняваната по отношение на него мярка за неотклонение от " задържане под стража " в по-лека е безпричинно.

Съдът установи, че от постановяването на мярката за процесуална насила до в този момент са минали 2 месеца и 3 дни, като в тази ситуация оптималният период за задържане, очакван в наредбата на член 63, алинея 4, прочие 1 Наказателно-процесуален кодекс, е осем месеца и той не е изминал. И към сегашния миг е налично обоснованото съмнение за допустима съпричастност на Ж. И. към действието, за което му е повдигнато обвиняване. Съдът смята, че в тази ситуация към момента съществува и действителната, а не хипотетична заплаха обвиненият да извърши закононарушение. В това правосъдно произвеждане, по искане на отбраната на обвинения, бе назначена съдебно-медицинска експертиза, която обаче не установи влошено здравословно положение на Ж. И., каквато бе тезата на отбраната. Според съда, не престават да са налице всички изискуеми от закона предпоставки за взетата най-тежка мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на Ж. И. Производството по делото се движи в границите на рационалните периоди, в каквито граници е и задържането на обвинения.

Определението на Окръжен съд – Враца по това частно наказателно дело не е дефинитивно и може да бъде обжалвано и протестирано в законоустановения период пред Апелативен съд – София.

Припомняме, че на 18.03.24 година Врачанският областен съд отхвърли да промени мярката за неотклонение „ задържане под стража “ в по-лека на още един от упрекнатите за присъединяване в същата проведена незаконна група - А. Й. и остави без почитание импортираната от него молба в съда.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР