„Врабчетата намаляват и това е факт, коментира Мариана Вълчева от

...
„Врабчетата намаляват и това е факт, коментира Мариана Вълчева от
Коментари Харесай

Врабчетата у нас са намалели с 30% през последните 10 години

„ Врабчетата понижават и това е реалност ", разяснява Мариана Вълчева от Българското сдружение за отбрана на птиците Българско дружество за защита на птиците. Тя добави, че през последните 10 години тяхната бройка се е свила с близо 30%. Именно този факт е действителен индикатор за протичащото се към нас и средата, в която живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на задоволително зелени площи, високи равнища на шума - това са единствено част от аргументите, заради които популацията на някои от птици в градовете понижава. Експертните изследвания сочат, че отрицателните фактори, които въздействат върху положението на популацията на врабчетата са причина за утежняване качеството и на живота на хората.
Сердика Център се включва в акцията „ Ние броим врабчетата ", която посредством доброволци има за цел да направи мониторинг на броя врабчета, с цел да бъдат открити трендовете и подхванати нужните ограничения за опазването на врабчетата и други типове птици в градовете.
На 12 май, от 12.00 часа в Сердика Център (Голямата ротонда, равнище -1) всички искащи могат да се включат в просветителната акция и дружно със своето семейство да изработят хранилки за птици. Представителите на Българско дружество за защита на птиците ще срещат всички гости с любопитни детайлности за света на птиците, а специфични награди ще чакат дребни и огромни. Работилниците за хранилки ще се проведат в уикендите 11-12 и 18-19 май.
Специална апаратура, отдадена на акцията, демонстрира полета на птиците и впечатлява всички посетители на комерсиалния център. 500 птици в полет са част от внушителното произведение, за чиято изработка са ангажирани професионални архитекти. Лицата на Сердика Център - известните блогъри Cvetybaby и Валери Йорданова провокират всички да последват профила на Serdika Center, да се снимат пред инсталацията до 26 май и ще имат опцията да завоюват отмора за двама на остров Крит за 4 дни през месец юли с включени хотел и самолетни билети, предоставени от Usit Colours.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР