Впродължение на векове криптата на една от най-старите аристократични фамилии

...
Впродължение на векове криптата на една от най-старите аристократични фамилии
Коментари Харесай

Откриха бебе в Австрия, умряло от липса на слънчева светлина

Впродължение на епохи криптата на една от най-старите аристократични семейства в Австрия пази трагична загадка. Момче, може би на възраст не повече от година-две, умряло не от липса на храна или пострадване, а просто поради… липса на слънчева светлина върху кожата му.

Детето от мъжки пол е открито мумифицирано в фамилната крипта, непокътната за графовете Щархемберг, като е било заровено там някъде сред средата на XVI и XVII век. Дребните му остатъци са изсъхнали, само че детайлни, а тялото му към момента е увито в комплицирана копринена дреха. Въпреки че е имало фаворизиран живот, късото му битие очевидно не е било здравословно, написа „ Сайънс Алерт “.

Виртуална аутопсия на натрупа благодарение на компютърна томография разкрива малформации на ребрата, които наподобяват на типичен признаци на недохранване, по-специално на дефицит на витамин D. Това положение, известно като рахит, нормално води до деформиране на краката - специфичност, която не е била забележима в костите на момчето.

Изследователите не се поколебали и обмислили втора опция - ниско количество витамин С, което води до скорбут. Макар че деформациите на ребрата не са идентични при двете положения, приликите им са задоволителни за откривателите да продължат изследването.

Анализът на мастната тъкан разкрива, че 10- до 18-месечното дете е било с наднормено тегло за възрастта си, най-малко спрямо други бебета по това време. В резултат на това откривателите подозират, че детето е било добре нахранено в патрицианския си живот, което прави недостига на витамин С по-малко евентуален.

От друга страна, витамин D не се усвоява в обилни количества от храната ни, а се създава в кожата посредством химични реакции, които зависят от ултравиолетовите лъчи (UV), което допуска , че детето е изпитвало мощен недостиг не от храна, а от слънчева светлина. Химикалът е безусловно нужен за построяването на костите в детска възраст, което изяснява аномалиите в костите. Той също по този начин разрешава на организма да усвоява по-добре калция и фосфора през целия живот.

" Комбинацията от затлъстяване и тежък дефицит на витамина може да се изясни единствено с общо взето " добър " хранителен статус и съвсем цялостна липса на излагане на слънчева светлина ", изяснява патологът Андреас Нерлих от Мюнхенския университет.

Въпреки че рахитът не е безусловно смъртна присъда, прегледът на белите дробове на детето разкрива признаци на смъртоносна пневмония - зараза, която е постоянно срещана при бебета с дефицит на витамин D.

„ На учените им лишава целия 19 век и пандемия от рахит, с цел да схванат, че излагането на слънце е належащо за образуването на костите - прекомерно късно, с цел да оказват помощ на бебето от Щархемберг “, споделя ученият.

Като се има поради какъв брой малко бебешки погребения са открити толкоз добре непокътнати, откритието е забавен взор върху изискванията на живот на благородническите бебета през XVI и XVII век.

По това време аристократите постоянно са избягвали слънцето, с цел да запазят порцеланово бялата си кожа - симптом за висок сан в огромна част от европейското общество. Само селяните и служащите са били „ целувани от Слънцето “.

В Италия доста скелети на благороднически деца, заровени в параклисите на Медичите във Флоренция през XVI и XVII в., също демонстрират признаци на рахит, в това число деформиране на крайниците. Изследователите, стоящи зад изследване от 2013 година, настояват, че продължителната липса на обезпечаване на съответни количества твърди храни, които биха обезпечили дребни количества витамин D при бебетата, може да усили рисковете от рахит.

Не е ясно дали бебето, открито в австрийската крипта, е било отбито от кърма или е яло мазни храни, богати на витамин D. Това, което се знае, е, че е било добре хранено и обгрижвано. Всъщност високото равнище на телесните му мазнини евентуално е това, което е запазило останките му толкоз добре непокътнати. Напоследък даже има данни, че дефицитът на витамин D е обвързван с детското затлъстяване, което повдига въпроса каква тъкмо роля може да е изиграла привилегированата му диета за болестта му.

Като се има поради, че трупът е бил заровен в копринена погребална риза и е бил единственото бебе в фамилната крипта, откривателите подозират, че той е бил първороден, евентуално на име Гундакер, Грегор или Райхард , в случай че се съди по родословното дърво. За страдание, на ковчега му не е имало надпис.

" Това е единствено един случай “, признава Нерлих, „ само че защото знаем, че по това време ранната детска смъртност като цяло е била доста висока, нашите наблюдения могат да имат доста въздействие върху цялостната реорганизация на живота на бебетата даже в по-високите обществени съсловия. "  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР