Впродължение на хилядолетия слънчевите затъмнения са вдъхвали благоговение, чудо и

...
Впродължение на хилядолетия слънчевите затъмнения са вдъхвали благоговение, чудо и
Коментари Харесай

„Зевс направи нощ от средата на деня“: Чудото и страхът в древните разкази за слънчевите затъмнения

Впродължение на хилядолетия слънчевите затъмнения са вдъхвали страхопочитание, знамение и боязън. В края на краищата не се случва често здрачът да се спусне по средата на деня. И тъкмо както планираме и чакаме появяването им - като пълното слънчево затъмнение, което ще бъде очевидно за милиони северноамериканци на 8 април - античните култури по целия свят, от маите до античните гърци, са развили свои лични митологии и обичаи към затъмнения.

'Zeus made night from mid-day': Terror and wonder in ancient accounts of solar eclipses
— Live Science (@LiveScience) И по този начин, какво си помислиха тези хора, когато видяха слънцето да се скрива през деня?
На незадълбочено равнище хората от античните култури са знаели тъкмо какво гледат.  „ Всеки, който обръща внимание на небето, ще е наясно, че луната блокира слънцето “ , каза Антъни Авени, професор по антропология и астрономия в университета Колгейт в Ню Йорк, пред Live Science. Но смисъла на това събитие би било доста друго за античните нации.  „ Култури, разнообразни от нашата, както сегашни, по този начин и минали, имаха доста друг взор върху естествения свят “ , добави Авени.

Много антични култури имаха вяра, че протичащото се в небето отразява минали, сегашни и бъдещи събития на Земята. Това е изключително правилно за маите - цивилизация, достигнала своя връх в Централна Америка през първото хилядолетие от н.е. и чиито потомци живеят по целия свят през днешния ден. Древните маи са гледали на дистанцията в пространството и дистанцията във времето като на едно и също, изясни Авени. С други думи, взирането надалече в космоса действа като един тип портал към предишното.

Когато античните маи са гледали затъмнения, те са виждали нещо като луната, която изяжда слънцето, сподели Авени. Те поясниха това като взор върху канибалските практики на техните предшественици, които от дълго време били отстранени от законите на маите.  „ Така че за маите затъмнението, което се случва в галактическото пространство, се трансформира в увещание, че общественият ред постоянно е в заплаха от излизане от баланс “, изясни Авени в неотдавнашен диалог в лабораторията за визуализация Хо Тунг на университета Колгейт.

How southeastern SD businesses are joining in on the solar eclipse excitement
— SF Business Journal (@sfbj)
Маите не са единствените хора, които са считали, че са видели по какъв начин слънцето е изядено. В античната китайска митология слънчевите затъмнения се случват, когато змей се пробва да погълне слънцето. В отговор хората се тълпят по улиците, удряйки барабани, с цел да изплашат дракона, според НАСА. Един античен китайски запис — евентуално отнасящ се до слънчево затъмнение, настъпило през 2134 година прочие н. е. — оповестява, че „ слънцето и луната не са се срещнали хармонично “ . Според НАСА какофонията по улиците е предизвестила императора за протичащото се горе. Разгневен, че двамата придворни астрономи не са съумели да плануват събитието, той наредил и двамата да бъдат обезглавени.

За античните гърци затъмненията са били знак за недоволството на боговете към хората; като възмездие слънцето ще изостави Земята. Думата затъмнение в действителност идва от гръцката дума „ ekleipsis “, което значи „ занемаряване “, според Merriam-Webster . В отговор на слънчево затъмнение през 647 година прочие н. е. поетът Архилох пише : „ Няма нищо отвън вярата, нищо, което може да се закълне невероятно, нищо прелестно, защото Зевс, бащата на олимпийците, направи нощта от средата на деня, скривайки светлината на сияещото слънце и мощен боязън обхвана хората. "

NASA leaders hosted a briefing Tuesday ahead of next month’s total solar eclipse, which will be visible across a swath of the United States stretching from Texas to Maine.
— PBS NewsHour (@NewsHour)
Съвременната просвета ни оказва помощ да разберем как и по кое време се случват затъмненията , само че античните култури са подхождали към космоса с фундаментално друг обектив от нас. Те се обръщаха към природата, с цел да схванат човешкото общество. „ Това, което е нелепост за вас, може да не е нелепост за друга просвета “ , сподели Авени.

И в доста връзки реакциите ни през днешния ден може да не са толкоз разнообразни. Дори през днешния ден Авени вижда по какъв начин хората реагират на затъмненията със комбинация от удивление и боязън: „ Страх, тъй като това е нещо извънредно – този чудноват здрач денем. “

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР