Вповечето дневни спа центрове и места за отдих калните бани

...
Вповечето дневни спа центрове и места за отдих калните бани
Коментари Харесай

Беше като капсула на времето: Отриха десетки статуи, погребани преди 2300 години

В множеството дневни спа центрове и места за отдих калните бани лишават към 20 минути. В термалните бани на “Сан Кашано дей Бани ”, покрай Сиена, Италия обаче те могат да продължат 2300 години – и наподобява, че правят чудеса. 

След три години разкопки, екипът, работещ на този античен обект, най-сетне е почнал да разкрива съкровищата, скрити под калта. Първоначално това били единствено дребни неща – монети и незначителна елементи от скулптури – само че скоро те се изправили лице в лице с това, което специалистите обгърнаха за една от най-значимите находки в историята на района. 

Две дузини скулптури, идеално непокътнати повече от две хилядолетия с помощта на калта, в която са били заровени, бяха разкрити – дружно с към шест хиляди златни, сребърни и бронзови монети. 

„ Мислехме, че тук може да има богатство, само че не и нищо сходно на това, което намерихме “, споделя ръководителят на разкопките Емануеле Мариоти пред New York Times

„ Беше като капсула на времето, чакаща да бъде отворена “, показва той.  

L'archeologo Jacopo Tabolli spiega l'emozionante scoperta della statua di Apollo in marmo rinvenuta nella vasca termale di San Casciano dei Bagni.
— Andrea Jonny (@andreaRcapoccia)
" Датирани от интервала сред 2-ри век прочие н. е. и 1-ви век от н. е., тези реликви са основани по време на огромни катаклизми в района. Това беше исторически интервал на значими трансформации в антична Тоскана, в прехода сред етруските и римляните “, посочва Мариоти.

Това се показва в изказване на Министерството на културата на Италия, публикувано до медиите.  

Статуите съставляват освен спорове, само че възходяща естетика сред двете култури. Откритията идват с надписи както на етруски, по този начин и на латински и са били заровени съгласно етруската традиция. Практиката, известна като „ fulgur conditum “, изисква те да бъдат заровени на свещено място ”, показват специалистите. 

Статуите, доста от които изобразяват римски божества, в това число Хигия, богиня на здравето и хигиената, и Аполон, господ на слънцето и лекуването, в началото са стояли в светилище, преди да бъдат церемониално хвърлени във водата. Те може да са принадлежали на някое от фамилиите, упоменати в откритите текстове, разясняват откривателите. 

Fantastico! Un'iscrizione bilingue che che conferma l'identità della divinità etrusca Havenś!
— Riccardo Massarelli (@RichiMassarelli)
Изследователите означават, че откритите детайли били направени от бронз, а не от теракота, което е извънредно за интервала. 

Но това не е всичко, което демонстрират откритията. Дори през днешния ден изворите на “Сан Кашано дей Бани ” са посещавани поради техните лечебни свойства.  

Някои скулптури изобразявали мъже, дами и деца, страдащи от разнообразни болести. 

И по този начин, откакто най-сетне бяха открити, какво ще се случи с чудодейните находки?  

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР