Впоследствие те бяха предадени от Москва на Анкара, където, на

...
Впоследствие те бяха предадени от Москва на Анкара, където, на
Коментари Харесай

Зеленски се прибра от Турция с освободените командири от Азовстал, Москва в неведение

Впоследствие те бяха предадени от Москва на Анкара, където, на турска територия, трябваше да дочакат края на войната.

Веднага след визитата на Зеленски при Ердоган обаче бойците се прибраха в Киев, а той персонално ги докара със себе си. Украинските медии и канали в Телеграм разпространиха първата му фотография с тях и видео от посрещането, предоставени от офиса на украинския президент.

Украйна си върна командирите на " Азов и 36-а бригада на морската пехота в следствие от договаряния с турската страна, оповестиха от офиса на президента Зеленски.

Президентът Володимир Зеленски докара със себе си петима командири на някогашния гарнизон в Мариупол, като съобщи, че " връща нашите герои вкъщи ".

" Украинските бойци Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергий Волински, Олег Хоменко, Денис Шлеха. Те най-сетне ще бъдат с околните си ", добави той в Телеграм.

Турция наруши споразуменията, като освободи арестуваните командири на бойците, които в продължение на седмици защитаваха стоманодобивния цех " Азовстал " в украинския град Мариупол, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Песков сподели още, че съгласно изискванията на размяната на пленници, бойците е трябвало да останат в Турция до края на войната. По думите му Русия не е била осведомена за освобождението им.

Командирите са възхвалявани като герои в Украйна, до момента в който съветската страна счита батальона за неонацистки, както и неговите бойци и командири.

" Азовци " ръководеха миналогодишната тримесечна защита на Мариупол и дни наред бяха барикадирани в завода за стомана " Азовстал ". Пристанищният град е най-големият в Донбас, който Русия завладя при нашествието си. Някои от пленените бяха членове на батальона " Азов ", който Русия дефинира като неонацистки, напомня АП.

Хиляди цивилни жители починаха в Мариупол по време на тримесечната блокада и сраженията сред съветските и украинските бойци. Руската страна и жителите на Мариупол твърдяха, че " азовци " са ги употребявали като жив щит по време на боевете, като са разполагали ПВО-системите и техниката си сред жилищните блокове, в учебни заведения и детски градини.

Бойците от " Азов " използваха в тунели и бункери под стоманодобивния цех " Азовстал ", до момента в който през май предходната година Киев най-сетне им подреди да се предадат, напомнят Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Москва освободи някои от тях през септември при замяна на пленници, контрактувана с посредничеството на Анкара. Условията ѝ изискваха командирите да останат в Турция до края на войната, напомнят западните организации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР