Вподножието на Хималаите двама мъже повдигат ризите си, за да

...
Вподножието на Хималаите двама мъже повдигат ризите си, за да
Коментари Харесай

“Долината на бъбреците”: Селяни са измамени, че органите им ще пораснат отново

В подножието на Хималаите двама мъже повдигат ризите си, с цел да разкрият необятни белези по телата си. И двамата на възраст към 40 години, те наподобяват смутени, само че желаят да споделят историята си. Това предава Sky News. 

Мъжете - наречени Канча и Рам - продали бъбреците си, водени от финансово обезсърчение. Канча към момента изпитва болежка и не може да работи заради страничните резултати от интервенцията. 

“Невъзможно е да се преброи какъв брой са се подложили на сходна интервенция. Хиляди хора са си продали бъбреците “, споделя Канча.   

Село Хоксе в Непал има неповторима история. Местността е известна като “Долината на бъбреците ”, тъй като най-малко един член от всяко домакинство е продал своя бъбрек. 

Брокери обикалят региона от години, убеждавайки хората да се разделят с органите си, макар, че активността е противозаконна. 

Местните поданици обезверено се пробват да се отърсят от тази популярност през последните години - усещат се излъгани и ощетени. Някои споделят, че са били експлоатирани, някои настояват, че даже им е казано, че бъбреците им ще пораснат още веднъж. Някои са умряли вследствие на това, което е било направено с телата им. 

И в този момент бедността подхранва друга здравна рецесия в Непал.  

Все повече непалци избират да работят в чужбина в страните от Персийския залив и Малайзия, с цел да изкарат повече пари за фамилиите си вкъщи. Но това е обвързвано с заплаха. 

Млади, в миналото здрави мъже се завръщат в Непал с обезверена потребност от бъбречна трансплантация. Някои учени споделят, че това е резултат от излагане на рискова топлота и тежка дехидратация. 

Nepal villagers duped into selling kidneys and told organ would regrow – now country faces new health crisis
— Pine Tree Flag (@bobbithetabby)
Преди няколко години 31-годишният Суман бил толкоз опустошен финансово и прочувствено неустойчив, че обмислял да постави завършек на живота си. Той считал, че “няма различен избор “ , с изключение на да пътува до Индия, с цел да продаде бъбрека си на жена, представяща се за негова сестра. 

За трансплантацията са му платени £3000. 

“Почувствах се слаб и изгубих схващане. Когато се разсъниха, в действителност ме болеше. Сега не мога да работя и се пробвам да убедя всеки, който мога, да не продава бъбрека си “, споделя той.  

Суман не бил сигурен дали лекарят знае какво прави, само че индийският закон е явен - донорите би трябвало да са свързани и би трябвало да показват съответните документи. 

Трафикът на органи остава главен проблем в Индия. Той се подхранва от огромна разлика в търсенето и предлагането. Липсата на донори породи напредък на черния пазар, като лекари и лечебни заведения са измежду разкритите в следствия за рекет - " пари против бъбреци ". 

Но това не е неповторимо за Индия. Прогнозите сочат, че в международен мащаб един на всеки 10 трансплантирани органи е бил обект на трафик. 

“Агентите са създали подправени документи в Катманду, в това число индийски персонални карти, Бъбрекът ми беше даден на подправена сестра. Мисля, че лекарят в Индия знаеше, че съм го продал “, споделя Канча, който също е продал бъбрека си в Индия. 

В Хоксе локалните поданици упорстват никой повече да не продава бъбреците си - само че някои към момента поемат изключителни опасности, с цел да се опитат да подобрят живота си. 

Джит Бахадур Гурунг прекарва три години, работейки в Саудитска Арабия. Едва на 29 години, той е бил на четири часа диализа - която прави три пъти седмично - в Националния бъбречен център в Катманду. 

Nepal villagers duped into selling kidneys and told organ would regrow - now country faces new health crisis
— Shardrack Wanyina (@shedrackw)
“Трябваше да работя при рискови горещини – към 50 градуса. Нямахме време да обядваме, да отидем до тоалетната или да пием вода “, споделя той.  

Описвайки момента, в който е схванал, че нещо не е наред, той споделя: “Прегрявах. Изведнъж почувствах краката си подути и не можех да вървя. Тогава ми споделиха, че бъбрекът ми е отказал. “ 

Симптомите на бъбречна непълнота постоянно могат да останат незабелязани, а когато мигрантите се върнат в Непал, постоянно е прекомерно късно. 

Джит обезверено търси донор. Но донорът би трябвало да е родственик и няма задоволително позитивни съвпадения. 

Ишвор е на 34 години, той към момента търси своя избавителен пояс. Мъжът споделя, че е работил по 16 часа в продължение на седем години в Дубай. 

“Работих дълги часове на висока температура без сън. Тялото ми стартира да се подува, като че ли някой ме беше бил “, споделя той.  

Д-р Пукар Шрест е пионер и прочут хирург в Центъра за трансплантация на човешки органи в Непал. Той споделя, че преди са правили трансплантации единствено на възрастни хора, само че неотдавна са видели и младежи с белези. 

 

‘It’ll Grow Back’: Organ Harvesters Dupe Nepalese Villagers

Almost the entire village of Hokse has been dubbed ‘Kidney Valley’ as conniving ‘organ brokers’ persuade unwitting residents to part with the critical organ, claiming it’ll regrow.

The illegal practice - not limited to…
— RT_India (@RT_India_news)
Той видя причинност, млади мъже отиват да работят при безчовечен условия, и се връщат с " изцяло отказали бъбреци ". 

“Това е доста съществено, тъй като към една трета от всички трансплантирани са тези трудови мигранти, които са пристигнали от чужбина. Това аргументи голяма тежест за нашите здравни запаси, защото те съставляват повече от 30% от общия брой трансплантации в нашата страна “, споделя той. 

Това е непропорционална цифра, защото задграничните служащи съставляват към 14% от непалското население. 

Д-р Шреста има вяра, че образованието е от основно значение - информирането на младите мъже, които отиват в чужбина, за значимостта на водата, почивките и положителната диета. 

Млад доктор, който работи дружно с него, събира сериозни данни за това къде са били мъжете и какви условия на труд са имали. Мъжете би трябвало да преминат медицински проби, преди да могат да пътуват в чужбина за работа. 

Факт е, че те се усещат принудени да работят на някои от най-горещите места в света, споделя лекарят.  

Докато някои страни като Катар понижиха часовете, в които хората могат да работят на слънце, страданието на непалците не е спряло. Множество изследвания демонстрират, че рискът от рискови горещини в страните от Персийския залив единствено е ескалирал през последните години заради изменението на климата. А скорошен отчет на Human Rights Watch показва, че служащите мигранти са измъчвани и обсъждани като " за еднократна приложимост “. 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР