Вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на Република

...
Вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на Република
Коментари Харесай

Радев към Ковачевски: Вписването на българите в конституцията ви отваря пътя към ЕС |

Вписването на жителите с българско съзнание в конституцията на Република Северна Македония с гарантиране на необратимост при спазването на техните права ще даде съображение на България по-бързо да отвори вратата на Скопие към участие в Европейски Съюз. Това сподели каза президентът Румен Радев по време на срещата си с премиера Димитар Ковачевски.

„ Аз искрено слагам въпроса за чувствителността на българското общество по отношение на правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание “, сподели Радев на Ковачевски. Той призна, че утвърждава полемиката, която се води в югозападната ни съседка в посока на това. 

По-рано през днешния ден Ковачевски даде знак, че българите могат да бъдат записани в конституцията на Северна Македония, след взаимното съвещание на двете държавни управления, което се организира в резиденция Бояна в София. Според дипломатически източници на OFFNews, макар оптимизма, заявен от новия македонски министър председател, ремонтът на конституцията съгласно българските претенции ще бъде доста сложен, защото е нужно болшинство от 2/3 освен за приемането на измененията, само че и за пускане на процеса. В момента ръководещата коалиция в Скопие има болшинство от едвам 64 места от 120 в Народното събрание. В края на 2020 година държавното управление на Бойко Борисов блокира евроинтеграцията на Северна Македония с главен претекст, че не се съблюдават правата на българите. 

„ Гарантирането на равноправието им ще даде кураж и опция България да отвори вратата за начало на договарянията за участие. За мен, като един от българските политици, които желаят допустимо най-бързо да види РСМ като член на Европейски Съюз, е доста значимо процесът на интеграция да бъде необратим “, акцентира българският президент. Той сложи на масата и казуса за премахването на езика на омразата.

„ Основната писта за нашия разговор и за превъзмогването на тези политически нерешени въпроси е да имаме прям разговор и аз мощно се надявам, че е пристигнало време за политическа воля “, съобщи Радев.

Президентът приветства напъните на двете държавни управления за задълбочаване на двустранните връзки и преговорния развой в основаването на секторни групи за съдействие. Очаква новата атмосфера на нараснало доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, сподели той.

„ Дълбоко имам вяра, че редом с работата по секторните групи, по всички въпроси за съгласуваност, икономическо съдействие, селското стопанство, ние не можем да загърбим и тези съществени нерешени политически въпроси, тъй като те са извънредно значими за сигурността, за просперитета и развиването освен на България и РСМ, само че и на целия район “, съобщи президентът.

Македонският министър председател изрази удовлетворение от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от участието на България в Европейския съюз, както и за обстоятелството, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамичност в връзките, от които ще има изгоди за жителите и на двете страни.

„ Вие работите и за времеви график, коя секторна група какво да свърши, давате си периоди. Нека да опитаме да внесем същия метод за решение на отворените политически проблеми “, прикани президентът Румен Радев.

„ Аз съм доста удовлетворен от тази динамичност сред двете държавни управления “, разяснява Румен Радев и във връзка подписаните меморандуми. И добави, че „ макар студеното време, връзките ни са топли “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР