Впетък следобед от северозапад ще навлезе студен циклон, който ще

...
Впетък следобед от северозапад ще навлезе студен циклон, който ще
Коментари Харесай

Зимата идва: Първи сняг у нас пада до часове

Впетък следобяд от северозапад ще навлезе леден циклон, който ще донесе съществено количество превалявания. На места се чака да паднат към 35 литра на квадратен метър, като до среднощ неприятното време ще обхване цялата страна.

С понижението на температурите се чака и първият по-сериозен снеговалеж у нас.

Това разгласи в ефира на синоптикът Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология.

Очаква се снежната покрива да се задържи през уикенда.

Ще духа мощен вятър. Възможни са виелици по планинските проходи.

В петък преди обяд ще доминира слънчево време с раздрана междинна и висока облачност. След обяд от запад облачността ще се усилва и вплътнява, и ще започнат превалявания от дъжд. До вечерта ще са повсеместни, а тук-там в Западна България и планинските региони количествата ще са обилни. Преди обяд в източната половина от страната ще духа до сдържан южен вятър и там температурите ще са по-високи. Това оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

На запад ще е съвсем безшумно, само че по здрач вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него започне да нахлува леден въздух.

През нощта против събота в планинските региони от Западна България дъждът ще минава в сняг.

Максималните температури ще са от 10°-13° в Северозападна България до 17°-19° .

В столицата оптималните температури ще са към 13° .

Жълт код за обилни превалявания е разгласен за 8 области в страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Перник, Кюстендил, София, София Област. Това сочи информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология.



Атмосферното налягане доста ще се намали и ще е по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието ще доминира слънчево време. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър, най-вече от юг, само че до вечерта ще се ориентира от запад-северозапад. Привечер облачността ще се усилва и вплътнява и до среднощ на доста места ще превали дъжд. Максимални температури: 14°-16° . Температурата на морската вода е от 10° по северното крайбрежие до 16° по южното. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините  времето ще бъде динамично. Преди обяд ще доминира слънчево време. След обяд облачността ще се усилва и вплътнява, и в масивите от Западна България ще започнат превалявания от дъжд, над към 2000 метра - от сняг. До вечерта ще завали и на изток. Ще духа сдържан и мощен вятър от запад-югозапад, само че по здрач ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува леден въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 10° , на 2000 метра - към , само че по здрач бързо ще се намалят. През нощта против събота в планините от западната половина на страната границата на снеговалежа ще се намали доста и дъждът ще премине в сняг. Количествата ще са обилни и в композиция с бурния вятър ще има условия за виелици.

В събота северозападният вятър ще се усили още, ще бъде мощен и плевел. Ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, в Източна България - обилни по количество. В по-голямата част от страната сутринта ще вали дъжд, във високите полета в Западна България и Предбалкана - сняг. Със застудяването още преди обяд в североизточните региони, а до края на деня и в югоизточните дъждът ще минава в сняг. В планините, с интензивните превалявания от сняг и бурния вятър ще има снежни виелици, а в регионите с надморска височина над 1300-1400 m ще се образува и неравномерна снежна завивка. Температурите ще са съвсем без дневен ход - от 1°-2° тук-там в Западна България до 9°-10° по Черноморието. През нощта против неделя в западните региони, а в неделя сутринта и в източните преваляванията ще спрат. Облачността ще се раздира и ще понижава. Все още ще е прохладно, само че до края на деня и вятърът ще отслабне. Студено време с минимални температури сред и и оптимални - сред и .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР