Войнишка и манастирска кухня, отбрани аристократични блюда и целебни храни

...
Войнишка и манастирска кухня, отбрани аристократични блюда и целебни храни
Коментари Харесай

Войнишка и манастирска кухня, аристократични блюда и целебни храни ще представят в крепостта Царевец

Войнишка и манастирска кухня, защити аристократични блюда и целебни храни ще бъдат показани в крепостта "Царевец " в границите на Международния фестивал "Ежедневието на феодален Търновград: Вкусът на Средновековието ", който стартира от 28 юни и ще продължи до 30 юни, оповестиха от пресцентъра на общината.

В историческите възстановки ще се включат над 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна. В събота те ще създадат кулинарни демонстрации на ястия, типични за междинните епохи. Внимание ще бъде отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Ще може да се опита медовина и бира по старинни предписания. Храната на българите през Средновековието ще бъде показана от доцент Иван Лазаров от Великотърновския университет, който повече от 30 години изследва средновековната българска кухня.

Под негово управление ще има и на практика урок по кулинарна история, в който ще се включат възпитаници от Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон ". Ще бъдат показани разнообразни занаяти, а посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се организира военен шампионат "Болярски меч ".

Фестивалът е проведен от община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално сдружение "Традиция " - Регионален клон Велико Търново. Фестивалната стратегия стартира на 28 юни /петък/ от 19.30 ч. с концерт и огнено шоу.

В събота на площад "Цар Асен I " пред Царевец от 10,00 часа, ще бъде направена възстановка на завладяването на портите на крепостта от завърналия се в Търново цар Иван Асен II и прокуждането на узурпатора Борил. Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, ще се заплаща единствено входната такса. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18,30 до 21,30ч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР