Войната в Украйна всъщност разобличи много по-бързо и по-видно това,

...
Войната в Украйна всъщност разобличи много по-бързо и по-видно това,
Коментари Харесай

Калина Константинова: България е една от отличничките в ситуацията с бежанците

" Войната в Украйна в действителност разобличи доста по-бързо и по-видно това, за което от дълго време приказваме - дългогодишното обезсилване на институциите в България ". Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова.

" За страдание, малко хора схванаха, че България е една от отличничките в оправянето със обстановката и като метод, и като осъществяване. Ето в този момент, да вземем за пример, в Румъния заимстват структурата на нашата Оперативна координационна група с шест работни междуведомствени групи по най-важните браншове, означи тя. И в това време разяснява за какво се е наложила промяната на ръководителя на Агенцията за бежанците - с цел да я оглави " най-хубавият кадър ". Над 110 000 бежанци от войната са минали или останали у нас. В ресора на Константинова е упражняването на надзор над всички институции под шапката на Оперативната координационна група.

- Г-жо вицепремиер, каква е Вашата роля в ръководството на рецесията с войната в Украйна?

- Моята роля е да практикувам водоравен надзор над всички институции под шапката на Оперативната координационна група, с цел да сме сигурни, че имаме обединен и ефикасен метод в оправянето с тази рецесия, тъй като няма задача, която да не изисква намесата на повече от едно ведомства. Освен това съставлявам България на диалозите с Европейска комисия и страните членки в така наречен платформа за взаимност за съгласуван метод и намиране на поддръжка един от различен във всички аспекти, свързани с посрещане на бягащите от войната в Украйна. Всички би трябвало да знаят, че ще поставим доста грижи и старания за хората на Украйна - към този момент им осигуряваме топъл дом и храна, работим за здравното им подсигуряване, за улесненото им потегляне на учебно заведение, за непосредствения им достъп до пазара на труда. Затова е значимо да кажа, че обсъждаме необятен пакет от финансова поддръжка от Европа, с който да покрием тези разноски.

- Каква е настоящата обстановка към бежанската вълна към България, почнала след началото на военния спор в Украйна?

- Безпрецедентен е напорът на разселени лица. Само за съпоставяне ще посоча, че в пика на бежанската вълна от сирийци и афганистанци, върхът беше 21 000 души за година. Сега отчитаме над 110 000 за по-малко от месец. Въпреки големия напън, тежката интернационална обстановка и неподготвените институции у нас, успяхме да осъществяваме както теоретично, по този начин и на процедура директивата на Европейски Съюз за краткотрайна протекция извънредно бързо.

Всеки ден се изправяме пред десетки непредвидени провокации - от дезинформация и подправени вести, през надграждане на програмен продукт за персонални данни в придвижване, до пробуждане на надълбоко спящи институции. Ето за какво фактът, че обстановката е под надзор и ситуацията е спокойната, за нас в действителност е голяма победа.

- Колко бежанци, по последни данни, са влезнали у нас от началото на военните дейности и какъв брой тях към този момент са получили краткотрайна протекция?

- Към момента в България са влезнали над 113 000 души от Украйна и са останали към 60 000, като приблизително една трета от тях са деца. Настанени в хотелски, държавни и общински бази са над 70% от оставащите. Останалите 30% избират да останат при близки, родственици или в частни домове. Временна протекция към този момент са получили близо 6000 души.

За страдание малко хора схванаха, че България е една от отличничките в оправянето със обстановката и като метод, и като осъществяване. Ето в този момент да вземем за пример в Румъния заимстват структурата на нашата Оперативна координационна група с шест работни междуведомствени групи по най-важните браншове. И тук е моментът да благодаря на изключителния за мен престиж Валери Рачев, който се съгласи да оглави Оперативната координационна група в доста сложен миг. Той е не просто извънреден специалист по сигурност и прелестен началник, само че и доста стойностен човек, от който ние всеки ден се учим.

- Какви са правата и отговорностите им на територията на страната ни?

- На процедура статутът на краткотрайна протекция цели доста бързо украинските жители да бъдат приобщени към нашето общество. Благодарение на това решение те получават достъп до опазване на здравето, обучение и пазара на труда. Разбира се, това има своите условности. Например в образованието, сътрудниците от министерството са планували спомагателни часове по български език за украинските деца, като ще е належащо и да се прегледат образователните проекти и да се реши в кой глас би трябвало да бъде записано обещано дете. Много значимо е да кажа, че Министерството на образованието и науката и Министерство на здравеопазването работиха дружно в една от работните групи, с цел да сме сигурни, че всички деца, изключително в детските градини, са имунизирани съгласно нашите стандарти. Що се отнася до пазара на труда, то незабавно могат да стартират работа неспециализираните специалности. Но в случай че приказваме за лекари или архитекти да вземем за пример, ще е належащо друго време в другите обстановки - за узаконяване на дипломи, преквалифициране или спомагателни курсове по специалността. Вече работим и по тези провокации и ги отхвърляме едно по едно. Задълженията им са като на всички български жители - да съблюдават законите на България.

- Как страната оказва помощ на бежанците?

- Тази тематика беше доста обсъждана и самоуверено мога да кажа, много преекспонирана. Да водиш ежедневно политически борби е напълно в реда на нещата, само че когато това се случва на гърба на ужасени, бягащи от война хора, е просто недопустимо. Нечовешко. От първия ден на войната държавното управление стартира основаването на един изцяло нов свят - свят на работещи под пара институции, свят на съвременни софтуери, свят с съответни за времето си технологии и с подготвени и работещи чиновници и всички ангажирани институции. Войната в Украйна в действителност разобличи доста по-бързо и по-видно това, за което ни от дълго време приказваме - дългогодишното обезсилване на институциите в България. Те са били години наред упоявани и заслепявани, освен, с цел да не виждат какво и по какъв начин се случва, само че и с цел да не могат да се намесят. И в този момент, когато в условия на невиждана рецесия се наложи те не просто да проработят, а да включат " турбото ", опозицията и техните медии доста услужливо трансферираха отговорността към нас. Само че, в случай че следвахме модела, скоростта и стила на работа на предходното ръководство, в този момент щяхме да имаме хиляди майки с деца или на улицата, или забутани в палатки по кални поляни измежду зима. А истината е, че в тези извънредно тежки 30 дни, ние прескочихме планини от безсмислени административни спънки, от саботажи, от клопки в закона, от тонове несвършена през годините работа, с цел да са подслонени и нахранени тези почтени хора.

- Кои са предпочитаните задания, с които се захвана новосъздадената координационна група, която провежда дейностите на държавните институции?

- Основен приоритет на координационната група са хората и тяхната безвредна евакуация, превозване и настаняване у нас. Осигуряване на краткотрайна протекция и откриване на оптимален брой места за издаване на регистрационни карти. Тя координира работата на всички работни групи от всички министерства - това е отборна и доста сложна задача. Следващите ни цели са украинските жители, които желаят, да бъдат наети на работа, а техните деца да се приобщят сполучливо към нашата просветителна система. На пръв взор това звучи елементарно, само че всяка нова стъпка отваря нова страница с безчет въпроси, на които никой в никакъв случай не е и замислял да дава отговор, въпреки директивата да е призната още през 2001 година в Европейски Съюз, а напрежение в Украйна да има още от 2014 година

- Защо се наложи промяна на управлението на Държавната организация за бежанците?

- В обстановката, която се намираме имаме потребност най-хубавият кадър да оглави Държавната организация за бежанците. Затова поканихме Мариана Тошева и аз съм доста признателна, че тя се съгласи да се хвърли в пожара с нас. Тя е дама с 30-годишен опит в областта на бежанците и е най-хубавият избор за този пост. Мариана Тошева е индивидът, от който имаме най-голяма потребност сега, от нейната висока експертиза и задълбочени познания. Убедена съм, че ще забележим напълно нов метод, работа и резултати от организацията напълно скоро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР