Днес, в Деня на Европа, нека си пожелаем и Европейски

...
Днес, в Деня на Европа, нека си пожелаем и Европейски
Коментари Харесай

Радев: Кампанията за национален парламент да не заглушава дебата за бъдещето на ЕС

" Днес, в Деня на Европа, дано си пожелаем и Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и способства още по-ефективно за развиването на страните членки, който продължава да гради своето единение върху правилата на демокрацията и мира ", стартира коментара си пред медиите по настоящи тематики президентът.

" Очаквам в идната акция да чуем един изчерпателен спор за бъдещето на обединена Европа . Нека всеки претендент за Екологичен потенциал, който претендира да съставлява Европа, да съобщи ясни позиции по какъв начин ще способства за развиването на Съюза, за външната политика и разширението, по прехода към зелена стопанска система, по преустановяване на войната и възобновяване на Украйна. Нека акцията за избори за народен парламент не заглушава и измества изцяло дебата за бъдещето на обединена Европа, тъй като той е доста значим ", прикани президентът.

" Очакваме по-малко черен пиар и повече хрумвания за бъдещето на България. Всяка партия да съобщи за какво желае властта ", моли още Радев. И добави, че е време дневният ред на политиците да се срещне с дневния ред на хората и страната.

Румен Радев и Илияна Йотова сервираха венец на Паметника на Незнайния боец в деня на успеха над фашизма и в деня на Европа. Президентът обвърза двете тематики в една, като уточни, че през днешния ден отдаваме " респект към ветераните и хилядите, дали живота си за успеха над нацизма ", само че и подсети, че " точно поради тяхната всеотдайност се откри пътят към мирна и единна днешна Европа ".

Румен Радев разяснява и изборите в Република Северна Македония, като акцентира, че позицията му остава непроменена и при новата власт.

" Моята позиция във връзка с РСМ постоянно е била открита и поредна, такава, каквато е била, ще бъде и с новия президент Силяновска, такава ще бъде и с ВМРО-ДПМН, само че е извънредно време да забележим дали новият президент и партията, спечелила изборите, ще проработят най-накрая за европейската вероятност на РСМ, или ще поемат по някаква друга посока ", съобщи българският президент. Той подсети, че постоянно е подкрепял интеграцията на Скопие в Европейски Съюз, само че при съблюдаване на Копенхагенските критерии за участие, при ценене на правата на македонските българи, отвод от езика на омразата, почитание към историята и учебниците.

Попитан какви са упованията му от политиката в РСМ при новата власт, откакто опозицията завоюва вота, Радев прикани: " Нека не гадаем сега. Много скоро ще проличи дали тази страна ще върви към обединена Европа, или ще завие в друга посока ".

Снимка: БТА

Той установи още, че след частичното допускане на страната по въздух и море в Шенген, натискът над Австрия внезапно е намалял.

" Отварянето на България на България към Шенген по въздух и море има и негативни аспекти. Натискът към Австрия понижа значително. Казваме си " ето, България към този момент е в Шенген " и Австрия към този момент не е притискана в тази посока ", сподели Радев, който счита, че би трябвало по-агресивно да отстояваме интереса си. 

" Именно ние, по времето, когато представлявах България пред Съвета на Европейски Съюз, нападателно започнахме да повдигаме тази тематика, тя беше замряла. Работата с Нидерландия и Австрия дадоха резултати. Правилната политика е в спокойния, прям, доста открит спор по тази тематика ", добави още президентът.

Снимка: Булфото

Президентът сподели още, че през днешния ден ще вземе решението си дали да издаде декрет над измененията в закона за хазарта, които стопират медийната му реклама, или ще наложи несъгласие.

" Съвсем скоро ще видите моя декрет, не споделям какъв, през днешния ден ще имам отчет от правния съвет, тъй че дефинитивно ще взема решение ", посочи Румен Радев.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР