Войната в Украйна вече намали перспективите за растеж на Германия,

...
Войната в Украйна вече намали перспективите за растеж на Германия,
Коментари Харесай

Ако доставките на газ бъдат прекратени, германската икономика ще претърпи остра рецесия

Войната в Украйна към този момент понижи вероятностите за напредък на Германия, само че цялостната възбрана на импорт на газ от Русия, от която тя мощно зависи, може да изпрати страната в криза, съгласно отчет на водещите стопански проучвателен институции в страната, написа " Политико ".

Докладът, оповестен в сряда, пресмята, че Германия ще нарасне с 2,7 % тази година (в съпоставяне с прогнозата за спад от 4,8 процента), само че ще нарасне единствено с 1,9 %, в случай че вносът на газ бъде неразрешен.

През 2023 година Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 3,1%, само че ще се свие с 2,2% при положение на потрес в предлагането, считат специалистите.

Съвместната икономическа прогноза се разгласява два пъти годишно от името на немското министерство на стопанската система.

" Ако доставките на газ бъдат прекъснати, немската стопанска система ще претърпи остра криза ", сподели Стефан Кутс, шеф на бизнес циклите и растежа в Института за международна стопанска система в Кил.

Берлин се опълчи на възбраната на съветския газ макар апелите от Украйна, балтийските страни и Полша, които се надяват да спрат войната на съветския президент Владимир Путин против Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че това ще докара до всеобща беднотия в Европа. Прогнозата от сряда ще му даде поддръжка.

Докладът също по този начин споделя, че ненадейно прекъсване на доставките на газ ще заплаши 220 милиарда евро в немската икономическа продукция; спомагателна инфлация на горивото до 7,3 % тази година, спрямо базов сюжет от 6,1 процента; и понижаване на свиването на безработицата, предстоящо тази година от 5% сега на 5,2%, цитира news.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР