Войната в Украйна, санкциите към Русия и спрените доставки сякаш

...
Войната в Украйна, санкциите към Русия и спрените доставки сякаш
Коментари Харесай

Поскъпване на хляба и картофите прогнозират производители

Войната в Украйна, глобите към Русия и спрените доставки като че ли отвориха " Кутията на Пандора” в родната стопанска система. Очаква се повишаване на хляба, зеленчуците, олиото и горивата. Заговори се и за далавера.

Много са неяснотите пред земеделските производители, даже за близкото бъдеще. " Торовете са основна част от добивите. Амониевата селитра и уреята, които се вършат от газ, са директно подвластни от доставките. Липсата на тези торове е огромен проблем за земеделците. Връзката е директна - с цел да има изхранване, би трябвало да има торове”, уточни земеделският производител Олег Алексиев. По думите му земеделието ще бъде в извънредно затруднено състояние това лято.

За проблеми алармират и производителите на картофи у нас. Наесен може да няма български картоф. За това предизвестява производителят Тодор Джиков, а неговото дружество с 14 служащи е изправено пред вероятността да затвори порти.

" Цените на торовете за последните 4 месеца се покачиха в границите на 300%. Цените на препаратите за растителна отбрана се покачиха с към 50% до момента и не престават да порастват. Цените на горивото до днешна дата се покачиха с над 25%. Всичко това ще рефлектира върху себестойността на производството на картофи. Тези неща съставляват съвсем половината от цената на продукцията”, уточни Джиков.

Затова страната трябвало да вземе ограничения, безапелационен е производителят. " Липсата на съответно държание на ръководещите, на висшата държавна администрация през последните 3 години и на процедура изключването на картофите от обвързаното подкрепяне през европейски правилник, което разрешиха да се случи, ни обрича на крах. За в бъдеще, аз съм съвсем сигурен, че български картофи и изобщо зеленчуци съвсем няма да се произвеждат”, предизвестява Джиков.

Картофите ще нарастнат, предвижда производителят. " Новите цени през есента на тази година ще се движат от порядъка на най-малко 1-1,20 лева без ДДС”, посочи той.

Хлебопроизводителят от Лом Серафим Василев уточни, че обстановката не е добра. " Ние сме буфер, който сега поема безусловно високите покупни цени на стоките. Цената на хляба в тази ситуация не дава отговор на цените на покупките, които вършим за суровини”, изясни той.

Василев разяснява, че за последните 20-ина дни цената на олиото за бутилка 10 литра се е повишила към 70% - от 30 лева на 50 лева При брашното - от 1 000 лева за звук преди, през вчерашния ден е платил 1 550 лева

" Не знам докога ще издържим по този начин. Не мога да дам прогноза с какъв брой ще се усили цената на хляба. По-скоро ще затворим и няма да можем да работим и продаваме на тези цени. Не знам народът би ли могъл да си разреши някаква поголовна цена”, посочи хлебопроизводителят.

По думите му единственото решение, което би могло да спре покачването на цената, е Данък добавена стойност да стане 9%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР