Войната в Украйна пренареди приоритетите на НАТО в Европа. През

...
Войната в Украйна пренареди приоритетите на НАТО в Европа. През
Коментари Харесай

Ще бъде ли изградена военна база на НАТО край Ямбол?

Войната в Украйна пренареди целите на НАТО в Европа. През последните месеци усилването на източните граници на Алианса влезе в новите районни проекти. За България стана ясно, че страната ни би трябвало да приготви инфраструктурата си по този начин, че да успее да приюти на наша територия една бригада - т.е. до 5000 военни.
Прочетете още
В тази връзка през седмицата стана ясно, че един от терените, който се преглежда, е този край Кабиле. Министърът на защитата Тодор Тагарев персонално обясни параметрите и изгодите от бъдещото оборудване в Сливен, само че жителите на Ямбол към момента са мощно обезпокоени, оповестява Българска национална телевизия.

Село Кабиле се намира единствено на няколко километра от Ямбол, от авиобаза Безмер, полигон Ново село, жп гара и морето. И сега в непосредствена непосредственост до селото има войскови регион. Това са и съответните условия за построяването на нова инфраструктура за военнослужещите на многонационалната бойна група.

По думите на министър Тагарев оборудването ще бъде инфраструктура за българската войска, употребена от съдружниците от НАТО. Министърът на защитата откри в Сливен реновирано поделение на военната болница, която се намира на към 25 километра от Кабиле.

" Армията съвсем нищо не е строила във връзка с казармен фонд. Много години бюджетите падаха. Съкращаваше се числеността на армията. Сега наклонността е противоположната. Благодарение на Русия, която поведе пълномащабна война против Украйна и която не скрива неприятелските си планове по отношение на нас и другите членки на НАТО ние сме длъжни да вземаме ограничения. Тези ограничения са засилена зоркост от страна на НАТО и повишение потенциала за въздържане и защита ", съобщи военният министър Тодор Тагарев.

В бъдещия боен обект ще бъдат основани сред 1000 и 1500 военнослужещи, като инфраструктурата ще бъде планувана за вдишване и на по-голям потенциал. Администрацията не разяснява ще има ли военна техника и каква в обекта. Министърът на защитата счита, че няма причина хората да се тормозят от построяването на сходна база.

" Не единствено многонационалната бригада, която е ситуирана в този нов обект, само че и цялата наша войска съставлява интерес за един възможен агресор и когато се увеличи вероятността за началото на експанзията армията няма да стои в казармите си и да чака нещо да се случи. Тя ще се изнесе от там, ще си вземе региони, ще обезпечи защитата, защитата, в това число противовъздушна и противоракетна ", добави Тагарев.

Ползите от построяването на новата военна инфраструктура съгласно Министерството на защитата са доста. Те бяха показани на конференция преди дни в Сливен, в която взе участие и регионалният шеф на Ямбол.

" Първа цел и отговорност на Министерството на защитата е сигурността на нашата страна и това е изгодата, която посочи. Втората изгода, на която се стопираха, беше икономическата изгода. Възможностите на бизнеса. Както по отношение на построяването и строителството на такава инфраструктура, уреди, здания, по този начин и след това поддържането на тази постройка и оборудването, снабдяването, сключването на дългогодишни контракти за услуги, артикули, откриването на нови работни места и понижаването на безработицата. Друга изгода, която се посочи, отново е в аспекта на сигурността, а точно в случаите на бедствия и рецесии, когато жителите на съответното обитаемо място ще могат да употребяват потенциала на тази многонационална бойна група чрез техните хора и техника, с които да лимитират доколкото е допустимо следствията от бедствията или за възстановителни цели ", разяснява Биляна Кавалджиева, регионален шеф на Ямбол.

Хората от Ямбол и района обаче не са на същото мнение. В града от няколко месеца има и подписка против построяването на оборудването край Кабиле.

Съществуващият боен регион край Кабиле е на територията на община Ямбол, само че се оказа, че общината не е била известена за извършената в Сливен среща, нито е потърсен контакт с нея.

" Нормално е министърът да пристигна в нашия град и да чуе персонално от първо лице мнението на нашите съграждани. Навсякъде се приказва, че тези военнослужещи от НАТО ще пазят Ямбол, само че е добре да си зададем въпроса от какво ще ни пазят. Дали Ямбол няма да се трансформира в една цел с тяхното наличие, само че още веднъж споделям решаващо и най-важно е мнението на нашите съграждани ", сподели още кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Според Тодор Тагарев обаче сходни решения в историята на страната ни са вземани единствено от Министерството на защитата. А окончателното решение къде ще бъде построена новата инфраструктура ще бъде показано в Народното събрание.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР