Войната в ивицата Газа има катастрофално въздействие върху здравеопазването, заяви

...
Войната в ивицата Газа има катастрофално въздействие върху здравеопазването, заяви
Коментари Харесай

СЗО: Войната в ивицата Газа има катастрофално въздействие върху здравеопазването

Войната в линията Газа има пагубно влияние върху опазването на здравето, съобщи ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на международните организации.
Прочетете още
СЗО свика изключителна сесия, отдадена на въпроса за хигиенно-епидемиологичната конюнктура в палестинските територии. А шефът на организацията сподели, че санитарните условия в анклава са в цялостна съсипия, а работата на медиците той дефинира като невъзможна.

" Въздействието на спора върху здравето е пагубно. Здравните служащи вършат всичко по силите, с цел да работят в невъобразими условия ", съобщи Тедрос Аданом Гебрейесус при разкриване на изключителната сесия в Женева.

" В миг, в който от ден на ден хора се реалокират към все по-малки по мярка зони, свърхнаселеността, съчетана с неналичието на храна, вода, заслон и съответната хигиена, основават идеалните условия за разпространяване на заболявания ", предизвести той

Ръководителят на СЗО заяви за обезпокоителни признаци на епидемиологични заболявания, които рискуват да влошат обстановката и напомни, че наближава и зимата.

" Здравната система на Газа е на колене и рухва ", добави той. А след това напомни, че работещи са единствено 14 от 36 лечебни заведения при избран потенциал. Две от тях също така са в северната част на Газа. Само 1400 болнични кревати от общо 3500 са разполагаем, до момента в който двете съществени лечебни заведения в южната част на Газа работят с една трета от техния първичен потенциал във връзка с легловата база, доставките за тях понижават, а в тях са настанени също така и хиляди разселени от спора хора.

Тедрос Аданом Гебрейсус добави, че неведнъж здравните служащи попадат под прицел в престрелките.

" Ако би трябвало да обобщим нещата, потребностите във връзка с опазването на здравето са нарастнали доста и потенциалът на здравната система беше понижен на една трета по отношение на преди този момент. СЗО е на терен в Газа, с цел да поддържа здравните служащи, които са физически и душевен изтощени и които вършат всичко по силите си при невъобразими условия ", добави той.

" Няма здраве без мир и мир без здраве ", заключи шефът на СЗО.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР