Войната с Русия постави украинците не само в битка за

...
Войната с Русия постави украинците не само в битка за
Коментари Харесай

Храна за утеха: Как домашната кухня спасява Украйна в най-тежките битки

Войната с Русия сложи украинците освен в борба за живота, територията и суверенитета на страната им.

През последната година те се борят да запазят и традициите, които ги дефинират като нация на кулинарната международна карта.

" Аз не съм на фронтовата линия, аз съм на линията на храната. Ето за какво би трябвало да се боря тук. ", споделя основният готвач от Киев Ивген Клопотенко за BBC.

Част от тази битка е да се подсигурява, че всички украинци - в това число тези на фронтовата линия, както и разселените бежанци, са сити и усещат усета на дома. За украинците би трябвало да е несъмнено и че кулинарните им обичаи ще продължат да съществуват. А аргументите за това се коренят надалеч в предишното, доста преди съветската инвазия на 24 февруари 2022 година, разказва BBC.

Възходът на руската трапезария

По време на Студената война руският режим стандартизира храната в страните от комунистическия блок, създавайки единна " руска кухня " и приравнява кулинарните разновидности на нациите - а в някои случаи тотално заличава особеностите в кухните им.

" Почти всички заведения за хранене в Съюз на съветските социалистически републики бяха сменени от идентични държавни столови, в които се сервираха неразличими менюта, приготвени от лимитирани и постоянно нищожни артикули, меса и други съставки ", споделя Анна Волошина, чиято неотдавна издадена готварска книга (което значи " дано бъдем " или украинския еквивалент на " наздраве " ) акцентира домашния уют, който основава украинската кухня.

" Възходът на столовите беше тъмен интервал в кулинарната история на района и доста национални кухни към момента се възвръщат от това ", добавя авторката.

За новите самостоятелни народи след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики преоткриването на рецептите от старите кулинарни книги се трансформира във значим аршин за възвръщане на еднаквост.

Както написа Волошина, " с разпада на руската система в края на 1991 година доста от страните, които съставляваха по този начин наречения Източен блок, се пробваха да се разграничат от някогашния си съюз ".

За Волошина и доста украински дами по това време това значи да си спомнят съставките от задния двор и селските пазари, и да подготвят изпитаните бабини предписания вкъщи.

Кухнята на домашния уют

Определяна като " житницата на Европа ", Украйна е известна с плодородните си земи, където се отглеждат зърнени култури, съществени за нейната кухня.

Известна е и с предписания, измежду които борш, холубци (зелеви рула) и вареники (кнедли), които се основават на култивиран зеленчуци, като цвекло, зеле и картофи.

Лена Съдърланд е израснала в Одеса. Наскоро отваря личен ресторант Lena's Ukrainian Kitchen в северния британски град Хъл, а специалитетът в него са нейните вишневи варенки. Те носят и спомен от детството, в което фамилията на Лена имало градина, която употребявали като самобитен килер навън.

С усет на Украйна по целия свят

За готвачи като Съдърланд и Волошина, които сега не живеят в Украйна, шерването на техните ястия и предписания по света носи чувство за домакински уют на бежанците, които в тези сложни времена са принудени да бъдат надалеч от вкъщи и родината си.

Оля Херкулес също живее във Англия. Тя е родом от Каховка, на към 74 км северно от Крим. Наскоро издава своя кулинарна книга и счита, че оказва помощ на хората да се свържат с украинците посредством магията на кухнята.

Юрий Ковриженко е началник готвач, който се намира в Лондон в деня на съветската инвазия. Обстоятелствата го принуждават да остане там и по този начин взема решение да отвори лично бистро.

Според него " украинската кухня е храна за разтуха ". Целта му е да съчетае старите обичаи със модерни нововъведения и творчество, като издигне ястията на международно равнище.

Независимо от метода им, тези, а и доста други украински кулинари са пазители на традициите. Популяризират ги пред света като метод да запазят страната си още по-жива и да й вдъхнат мощ в тежката борба, която води с съперника.

Пет предписания от Украйна

Вишневи варенки (кнедли) от Лена Съдърланд

Пълнени с вишни, поръсени с пудра захар, те са сладостен вид на украинските кнедли, които нормално са солени.


Getty Images

Яхния с кнедли от Оля Херкулес

Авторката на готварски книги Оля Херкулес предлага вегетариански вид на това празнично ядене с гъби и картофи с лек зеленчуков бульон.


Olia Hercules

Вегетариански борш с кнедли от Ивген Клопотенко

Месото участва в доста предписания за борш. Въпреки това Ивген Клопотенко прави вегетарианска версия с картофи, червен фасул и зеле - и, несъмнено, с цвекло в основната роля.


klopotenko.com

Украински зелеви рулца от Юрий Ховриженко

Навитите на руло зелеви листа се пълнят със примес от картофи и елда, задушават се в богат сос от домати и червен пипер и се гарнират със заквасена сметана.


Pixabay

Сладки украински палачинки от Анна Волошина

Подобно на класическите френски палачинки, това е квинтесенция на ядене, приготвено от сирене, масло, мляко и яйца - плюс стафиди и малко ванилия за още по-наситен усет.


Anna Voloshyna
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР