Войната на Русия в Украйна ще струва на световната икономика

...
Войната на Русия в Украйна ще струва на световната икономика
Коментари Харесай

ОИСР: Войната в Украйна ще струва на световната икономика 2.8 трлн. долара до края на 2023 г.

Войната на Русия в Украйна ще коства на международната стопанска система 2.8 трлн. $ изгубено произвеждане до края на идната година, пресмята Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), а при сюжет на тежка зима и дефицит на сила в Европа сумата би била още по-голяма. " Плащаме доста висока цена за войната ", сподели Алваро Сантос Перейра, основен икономист на основаната в Париж организация на богатите страни. Пропуснатият напредък през 2022 и 2023 година в международен мащаб се равнява на целия БВП на страна като Франция през двете години, пресмята The Wall Street Journal.

Според най-новата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз международната стопанска система ще нарасне с 3% тази година вместо с 4.5%, каквито бяха упованията преди войната. Предвижданият за 2023 година растеж е ревизиран надолу с 1 процентен пункт до 2.2%.

Войната докара до скок на цените на силата, отслаби бюджетите на семействата и удари бизнес настройките, изключително в Европа. Конфликтът преначерта веригите за доставки, аргументи дефицит на храна и съществени първични материали и раздруса международните пазари. Последната оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз разкрива мащаба на икономическите последици от съветската експанзия, която стартира преди седем месеца и е най-тежкият боен спор на континента след Втората международна война. Опасенията в този момент са, че и проектите за анексиране на части от Украйна могат да удължат спора, с което войната да продължи да дърпа обратно международната стопанска система още месеци или даже години.
Реклама
Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака стопанската система на еврозоната да нарасне с едвам 0.3% през 2023 година, а Брутният вътрешен продукт на Германия да се свие с 0.7%. Спадът за Европа може да е по-рязък, в случай че цените на силата в допълнение се покачат. При повишаване на природния газ с 50% до края на годината европейският Брутният вътрешен продукт може да е с 1.3% надолу през 2023 година, а международната стопанска система би повишена единствено с 1.7%. " Европа ще бъде в криза ", разяснява Перейра. Това може да се случи при доста ниски температури и дефицит на сила. За да се овладее този риск, е належащо енергийното ползване да спадне с 10-15% спрямо предишни години.

Прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за американската стопанска система през 2023 година също е ревизирана надолу от 1.2% на 0.5%, като е допустимо по-рязко закъснение, в случай че инфлацията не спадне.
Високи разноски, само че зле таргетирани
Правителствата харчат милиарди, с цел да облекчат удара върху семействата от повишаването. Част от ограниченията е и таван на енергийните цени, само че това не подтиква семействата да понижават потреблението си. " Ограниченията на цените може да са привлекателни в кратковременен проект, само че са скъпи и изкривяват ценовите сигнали ", сподели Перейра. За да се избегне по-голямо повишаване на държавните задължения, помощите би трябвало да са по-добре таргетирани към най-уязвимите. 35-те страни, чиито политики се наблюдават от организацията, са заделили към 150 милиарда $ за ограничение на цените до декември тази година, до момента в който едвам към 15 милиарда $ са за по-целенасочени ограничения.
Реклама
С обръщането на икономическия цикъл и стягането на паричната политика от множеството огромни централни банки организацията чака инфлацията да доближи своя пик през настоящото тримесечие в множеството огромни стопански системи и да спада през четвъртото тримесечие, както и през 2023 година в множеството страни от Г-20. Въпреки това инфлацията през 2023 година евентуално съвсем на всички места ще остане много над задачите на централните банки.
Свързани публикации Протестите поради мобилизацията в Русия стават все по-масови 26 септември 2022, 14:27 Русия задвижи " референдумите " за анексиране на четири елементи от Украйна 23 септември 2022, 13:37 Фед увеличи лихвата с 0.75 пункта за трети следващ път 22 септември 2022, 09:26 Петролните други възможности на Европа 22 септември 2022, 06:08 Европа жертва енергийния пазар, с цел да избави зимата 9 септември 2022, 06:42 Национален статистически институт ревизира растежа на стопанската система от 4.8% на 4% през второто тримесечие 7 септември 2022, 14:05 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР