Война в Украйна: на руското „зло не може да се вярва“, Зеленски казва на ООН

...
На злото не може да се вярва“, каза украинският президент
Коментари Харесай

„На злото не може да се вярва“, каза украинският президент Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН, призовавайки свят да се обедини, за да сложи край на руската агресия срещу неговата страна.

В пламенна реч в Ню Йорк г-н Зеленски каза, че разполагащата с ядрено оръжие Москва трябва да бъде спряна от „натискане света до последната война".

Той също така обвини Русия, че въоръжава всичко - от храна до енергия.

Пълномащабното нахлуване на Русия предизвика широко осъждане.

В реч, която се фокусира силно върху опасността, която Русия представлява за света, той твърди, че други общи предизвикателства като изменението на климата могат да бъдат решени правилно само след като Москва е била отблъсната.

"Докато Русия тласка света към последна война, Украйна прави всичко, за да гарантира, че след руската агресия никой в ​​света няма да посмее да атакува която и да е нация“, каза г-н Зеленски пред световните лидери, присъстващи на годишното Общо събрание.

Той каза също, че Русия просто „няма право да притежава ядрени оръжия“.

"Въоръжаването трябва да бъде ограничено, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните хора трябва да се върнат у дома, а окупаторът трябва да се върне в собствената си земя.

„Трябва да сме обединени, за да го направим, и ще го направим!“, каза г-н Зеленски.

Той също обвини Москва в извършване на „геноцид“ чрез отвличане на украински деца.

Г-н Зеленски получи около 30 секунди аплодисменти от колегите си делегати, когато завърши речта си.

Москва многократно е отричала обвиненията на Украйна, но редица международни експерти и организации посочват все повече доказателства, че Русия е извършила военни престъпления в Украйна.

По-рано през деня украинският лидер беше видян да аплодира речта на президента на САЩ Джо Байдън, който предупреди за тежки последици, ако агресията на Русия не бъде спряна.

"Русия вярва, че светът ще се измори и ще му позволи да жестоко прояви Украйна без последствия. Ако позволим Украйна да бъде разделена, независимостта на всяка нация ли е сигурен?" Г-н Байдън каза.

САЩ и техните западни съюзници бяха най-верните поддръжници на Украйна по време на продължаващата руска инвазия – най-голямата война в Европа след Втората световна война.

Въпреки това, редица страни от така наречения „глобален юг“ – включително Бразилия и Индия – заеха предпазлива позиция, без открито да осъждат действията на Москва.

Редица нации засилиха икономическите си връзки с Кремъл.

По време на посещението си в САЩ се очаква г-н Зеленски да настоява за повече помощ и оръжия, за да подкрепи продължаващата контраофанзива на Украйна, когато се срещне с президента Джо Байдън.

Руският президент Владимир Путин не присъства на тазгодишното Общо събрание.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР