Вотът 2 в 1 на 14 ноември може да се

...
Вотът 2 в 1 на 14 ноември може да се
Коментари Харесай

След тренировката в Тракия: Машинният вот рисков за бързац...

Вотът 2 в 1 на 14 ноември може да се окаже единствено един избор, в случай че не внимаваме при старта на машината. Това стана ясно при сухите тренировки, които се организираха в кметството на регион " Тракия ". Преди да стартират да гласоподават пловдивчани е значимо да знаят, че един път финализиран процесът не може да бъде върнат, т.е. в случай че сме избрали, че желаеме да гласуваме единствено за президент и сме го удостоверили, то по-късно няма по какъв начин да дадем своя избор и за парламент.



Веднага след слагането на картата на екрана излизат три бутона – първото поле е за избор на президент и вицепрезидент и Народно заседание, вторият – за президент, а третият – за Народно заседание. Ако посочим, че ще гласуваме и на двата вота, първо се появява бюлетината за президентските избори. Финализираме решението си с бутона „ гласоподаване “. Затова нерваците би трябвало да внимават още когато застанат пред машината.



Друга допустима неточност е бързото дърпане на разписката от устройството за гласоподаване. Причината е, че поради вота за президент и за парламент, машината разпечатва две разписки. Затова би трябвало да изчакаме звуковия сигнал и едвам по-късно да ги вземем. „ И двете се пускат в една обща кутия “, означи Илиян Иванов, зам.-председател на РИК – 16.

Сред искащите да тестват машинното гласоподаване беше и Тодорка, която от 43 години е член на комисия. Тази година взема решение да се отдръпна и да даде път на по-младите. Досега не е гласувала с машина, тъй като на предишните избори е била на санаториум във Велинград и е дала своя избор в особено обособена секция.

„ Там гласувахме с хартиена бюлетина, тъй като бяхме единствено 54. Сега за пръв път пробвах, само че не се затрудних, просто би трябвало да четеш деликатно. Ние, по-възрастните, сме привикнали с бюлетина и за нас е по-добре по остарелия метод. С машините сме по-бавни “, споделя Тодорка. Освен нея за час минаха общо 10 души. Слабият интерес към пробите беше поради дъжда. Най-често пред машините се спираха пловдивчани, които бяха пристигнали до районното кметство по друга работа – да заплащат санкции, налози.



А с цел да разбере каква е разликата при вота две в едно пред машината застана и кметът на регион „ Тракия “ Костадин Димитров. Гласуването му лиши по-малко от минута. Охраната на райкметството реши да последва образеца на началника си и да съчетае работата с практиката. Всеки един от искащите да се опитва на машините, с цел да бъде позволен до кметството трябваше да застане пред камера, която му мери температурата.

Далеч по-голям е бил ползата към пробното гласоподаване в събота, когато три от машините са били изкарани на Главната. „ Само за една от машините се бяха наредили 350 души. Проблемът беше при по-възрастните, като част от тях се притесняваха от машината и по тази причина се пробваха да дадат вота си по няколко пъти “, описа Илиян Иванов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР