Volkswagen спира производството на последната версия на модела Beetle в

...
Volkswagen спира производството на последната версия на модела Beetle в
Коментари Харесай

От нацисти до хипита – Volkswagen Beetle стигна до края на пътя

Volkswagen стопира производството на последната версия на модела Beetle в завода си в Пуебла, Мексико. Това бележи края на пътя за автомобил, станал знак на доста неща в историята си, траяла осем десетилетия от 1938 година.

Малкият автомобил е част от най-мрачното минало на Германия като влиятелен план на нацистите, който по този начин и не е изпълнен. Става знак на следвоенното икономическо възобновление на страната и възходящото богатство на междинната класа. През 60-те в Съединени американски щати е икона на антикултурата. Повече от всичко обаче колата остава паметен дизайн, различим също толкоз, колкото и бутилката на Coca-Cola.

Оригиналният дизайн на колата - заоблен контур с четири или пет места, съвсем отвесно предно стъкло и мотор с въздушно изстудяване в задната част - може да бъде проследен до австрийския инженер Фердинанд Порше. Той бил нает да извърши плана на Адолф Хитлер за " национален автомобил ", който да разреши на повече хора да имат коли, както в Съединени американски щати това прави Model T на Ford.

В някои връзки колата наподобява на Tatra T97, която се създава в Чехословакия през 1937 година, както и на скиците на унгарския инженер Бела Барени, оповестени през 1934 година.

Масовото произвеждане на така наречен KdF-Wagen (кръстен на немската трудова организация Kraft durch Freude - KdF, под чиято закрила е трябвало да бъде продаван) е анулирано поради Втората международна война. Вместо това огромният нов цех, който тогава се намира в забутан регион северно от Хановер, създава военни коли, употребявайки насилствения труд на служащи от цяла Европа, трудещи се при мизерни условия.

Пуснат още веднъж като производител на коли за цивилен цели под надзора на английските окупационни управляващи, заводът на Volkswagen през 1949 година е трансфериран на немското държавно управление и провинция Долна Саксония, която към момента има част от компанията. До 1955 година милионният автомобил от модела, тогава именуван Type 1, слиза от индустриалната линия в завода, край който през днешния ден се е увеличен град Волфсбург.

Съединени американски щати стават най-важният индивидуален задграничен пазар за Volkswagen, където в пиковия миг през 1968 година се продават 563 522 коли или 40 % от производството. Търсейки нетрадиционен метод, от време на време хумористичните реклами, създадени от организация Doyle Dane Bernbach, приканват купувачите на коли " да мислят на дребно ".

" За разлика от Западна Германия, където ниските цени, качеството и трайността са нещо обикновено за новата следвоенна действителност, в Съединените щати типичните особености на Beetle основават към него атмосфера на странност в автомобилна просвета, доминирана от размера и показността ", написа Бернхард Ригер в историческата си книга от 2013 година " The People`s Car " (от британски " Колата на народа " - бел. прев.).

Производството във Волфсбург стопира през 1978 година, когато превъзходство вземат нови водещи модели като Golf. Beetle обаче към момента не е мъртъв. Производството се трансферира в Мексико от 1967 година до 2003 година - интервал, по-дълъг от историята на производството му в Германия. Колата, наричана " vochito " се усеща като вкъщи си като грубоватия, създаден в Мексико " carro del pueblo " (от испански - " национален автомобил " - бел. прев.).

Моделът New Beetle - напълно ретро версия, построена върху модифицирана платформа на Golf, през 1998 година ненапълно възражда сладката, нетрадиционна аура на Beetle под ръководството на основния изпълнителен шеф Фердинанд Пиех, внук на Фердинанд Порше. През 2012 година дизайнът на Beetle става малко по-издължен.

Краят на Beetle идва в преломен миг за Volkswagen, който се възвръща от абсурда с манипулираните излъчвания на дизелови модели. Компанията се готви за всеобщо произвеждане на електрическия стилен автомобил ID.3, за който се надява да доближи значимостта на Beetle и Golf, свързвайки електрическата подвижност и всеобщия пазар.

Последната от общо 5961 коли от версията Final Edition ще бъде изпратена в музея след церемонията в Пуебла на 10 юни, бележеща края на производството на Beetle

Дейвид Макхю, Асошиейтед прес

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР