Volkswagen планира оценка до 75 милиарда евро за производителя на

...
Volkswagen планира оценка до 75 милиарда евро за производителя на
Коментари Харесай

VW планира оценка от 75 млрд. евро за Porsche в дългоочакваното IPO

Volkswagen възнамерява оценка до 75 милиарда евро за производителя на първокласни спортни коли Porsche, който приготвя второто по величина първично обществено предложение в историята на немския финансов пазар.

Volkswagen прави оценка привилегированите акции на Porsche в диапазона от 76.50 евро до 82.50 евро за брой, което значи оценка от 70 милиарда до 75 милиарда евро, оповестява CNBC.

В горния завършек на диапазона това би било третото най-голямо IPO, записано в миналото в Европа, съгласно данните на Refinitiv. Търговията ще стартира на Франкфуртската фондова борса на 29 септември, оповестяват от Volkswagen.

Като част от листването 911 милиона акции на Porsche ще бъдат разграничени на 455.5 милиона привилегировани акции и 455.5 милиона елементарни акции. До 113 875 000 привилегировани акции без право на глас ще бъдат продадени на вложителите по време на IPO-то.

Държавните капиталови фондове на Катар, Абу Даби и Норвегия, както и сдружението за взаимни фондове T. Rowe Price ще запишат привилегировани акции на стойност до 3.68 милиарда евро в горния завършек на оценката.

„ Вече сме във финалната фаза на подготовката за IPO-то за Porsche и приветстваме уговорката на нашите съществени вложители “, сподели основният финансов и действен шеф на Volkswagen Арно Антлиц.

В сходство със съглашението на Volkswagen по-рано през септември, 25% плюс една елементарна акция с право на глас ще отидат при Porsche на цената на привилегированите акции плюс 7.5% награда. Холдингът на Porsche, следен от фамилиите Порше и Пиех, ще финансира придобиването на елементарните акции с дългов капитал до 7.9 милиарда евро.

Общите доходи от продажбата ще бъдат сред 18.1 милиарда и 19.5 милиарда евро. Ако IPO-то бъде сполучливо, Volkswagen ще свика изключително заседание на акционерите през декември, на което ще предложи да изплати 49% от общите доходи на акционерите при започване на 2023 година като специфичен дял.

Проспектът на фондовата борса се чака да бъде оповестен в понеделник, след което институционалните и частните вложители ще могат да запишат акции на Porsche.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР