Волейболистките от националния отбор на България бяха много близко да

...
Волейболистките от националния отбор на България бяха много близко да
Коментари Харесай

Лъвиците изпуснаха САЩ

Волейболистките от националния тим на България бяха доста близко да сътворят същинско знамение на олимпийските квалификации в Група С за Токио 2020. Момичетата на селекционера Иван Петков се бориха мъжки против домакините от Съединени американски щати - шампионки в Лигата на нациите тази година, и на два пъти поведоха, само че опитът на американките надви и в последна сметка нашите отстъпиха с 2:3 гейма (25:21, 18:25, 25:21, 20:25, 10:15) във втория си мач от шампионата пред близо 3000 фенове в зала " Сенчъри Линк Сентър " в градчето Шривпорт-Боссиер сити, Луизиана. Така " лъвиците " изгубиха късмет да завоюват олимпийската подготовка. Предстои им при започване на 2020 година присъединяване в европейската подготовка, само че с присъединяване на всички класни сформира от континента, които не съумеят да завоюват интерконтиненталните шампионати, а това обрисува задачата им като още по-ежка. Волейболистките ни не са играли на Олимпиада от Москва 1980, когато се окичиха с бронзовите медали след триумф над Унгария с 3:2 гейма в дребния край.
Нощес се очакваше Съединени американски щати да документира публично олимпийската си виза против Аржентина, а нашите играха с новобранеца Казахстан.
Срещу домакините българките започнаха чудесно и поведоха с 5:2 и 8:4 след отлични офанзиви на капитанката Елица Василева, която принуди селекционера Карч Кирали да вземе таймаут. Легедата е олимпийски първенец от Лос Анджелос 1984 и Сеул 1988 и първият олимпийски първенец по плажен волейбол (с Кент Стефес в Атланта 1996), като треньор печели международната купа с дамите на Съединени американски щати през 2014 година и бронзов орден от Олимпиадата в Рио 2016. Домакините изравниха при 16:16, само че " лъвиците " демонстрираха темперамент и взеха гейма с 25:21 след блок-аут на разпределителката Лора Китипова. Те потеглиха мощно и във втората част и дръпнаха с 9:6, само че позволиха спад и бяха задминати с безапелационното 25:18.
Третият гейм беше равносилен и съперничките непрекъснато си разменяха водачеството, само че в края нашите съумяха да извърнат от 17:19 до 25:21 с офанзиви на Мирослава Паскова и Елица Василева. Четвъртата част мина още веднъж под диктата на американките и те изравниха след 25:20.
В тайбрека нашите поддържаха равновесие до 6:6, само че Съединени американски щати поведе с 8:6, а на сервис линията застана капитанката Джордън Ларсън и докара разликата до 13:9, което пречупи българките и те отстъпиха с 10:15, а бяха толкоз близо да хвърлят бомбата. Най-резултатна в мача бе Елица Василева с 24 т. (2 блока и 43% успеваемост в атака). Мирослава Паскова добави още 21 (1 ас и 53% ефективност). За Съединени американски щати Ларсън осъществя 23 т. (3 блока, 2 аса и 49% ефективност), резервата Джордън Томпсън добави 19 (1 блок), а игралата единствено до третия гейм Кимбърли Хил приключи със 17 (2 аса и 41% ефективност).
„ Яд ме е. Бяхме доста близо, само че всичко стана поради привидно дребни неща. Трябва да продължаваме да работим и да се усъвършенстваме. Бъдещето е пред девойките, още са доста млади. Благодаря им - играха доста добър волейбол и в отбрана, и в нахлуване ", похвали ги Иван Петков .
" Решаващ беше четвъртият гейм, откакто водехме с 2:1. Опитът на съперничките ни спрямо нашия, беше главната разлика ", съобщи капитанката Елица Василева .
„ Трябва да дам заслуженото за мощната игра на България. Българките изиграха страховит мач. №16 (Елица Василева) беше над всички и ние опитахме да се оправим с нея, само че не ни се получаваше по най-хубавия метод. Знаехме, че е доста добра, а през днешния ден изигра и доста мощен мач. Отне ни известно време, с цел да й намерим противопоставяне, само че Джордан Томпсън влезе в игра и ни подвигна, както и Келси Робинсън. Бяхме изтласкани до ръба на загубата. Много ми хареса отговорът на моите девойки, откакто губехме с 1:2. Изравнихме играта в края на третата част. Трябваше ни малко искра. Това не се случва постоянно, само че Келси съумя да го направи”, съобщи Карч Кирали .
„ Беше необикновен, стресов мач! Все още се пробвам да си поема мирис. Срещнахме доста компликации, само че за нас беше значимо да вземем успеха “, добави Джордън Ларсън .
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР