Буркина Фасо твърди, че разузнавателните служби са осуетили опита за преврат

...
Военното правителство на Буркина Фасо заяви в сряда, че е
Коментари Харесай

Военното правителство на Буркина Фасо заяви в сряда, че е осуетило опит за преврат предишния ден, почти година след като лидерът на страната дойде на власт с преврат.

В изявление, прочетено по държавната телевизия, се казва, че „доказан опит за преврат беше осуетен на 26 септември 2023 г. от службите за разузнаване и сигурност на Буркина Фасо.

„В момента служители и други предполагаеми участници в този опит за дестабилизация са арестувани и други се издирват активно".

В него се казва, че предполагаемите извършители са "имали зловещото намерение да атакуват институциите на републиката и да потопят страната в хаос".

Лидерът на хунтата капитан Ибрахим Траоре пое властта на 30 септември 2022 г., вторият преврат в страната без излаз на море за осем месеца.

Всяко от двете поглъщания беше предизвикано отчасти от недоволство от неуспехите да спрат бушуващия джихадистки бунт, който връхлетя от съседно Мали през 2015 г.

Късно във вторник хиляди хора излязоха по улиците на столицата Уагадугу след призива на поддръжници на Траоре да го „защитят" на фона на слухове за преврат в социалните медии. Военното правителство заяви, че ще се опита да хвърли „всичката възможна светлина върху този заговор".< p>В него се казва, че „съжалява, че офицери, чиято клетва е да защитават родината си, са се отклонили от начинание от такова естество, което има за цел да попречи на похода на народа на Буркина за суверенитет и пълно освобождение от терористичните орди, опитващи се да ги поробят“.

Множество минали заговори

По-рано този месец военният прокурор на страната каза, че трима войници са били арестувани и обвинени в заговор срещу управляващата хунта.

Разследващите са получили сигнал за „войници и бивши войници, работещи в разузнаване", които проучваха домовете и други места, използвани от ключови фигури в хунтата, включително Траоре.

Целта им беше да "дестабилизират... прехода", каза изданието, като се позовава на термин, използван за описание на временни военни управление преди обещаните избори.

Малко след поемането на властта от Траоре военните прокурори през декември 2022 г. също казаха, че е имало опит за „дестабилизиране на държавните институции“. Тези, които стоят зад това, казаха те, са били цивилни и подполковник на име Емануел Зунграна.

Повече от 17 000 цивилни и войници са загинали при джихадистки атаки в Буркина Фасо, според преброяване на наблюдател на неправителствена организация, наречено Местоположение на въоръжения конфликт и Проект за данни за събития (ACLED). Над два милиона души също бяха изселени, което го прави една от най-тежките кризи с вътрешно разселване в Африка.

Гневът във въоръжените сили на Буркина доведе до преврат през януари 2022 г., сваляйки избрания президент Рох Марк Кристиан Каборе.

На На 30 септември врагът на Каборе, полковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, самият беше свален.

Миналата седмица правителството заяви, че близо 192 000 вътрешно разселени хора са се завърнали по домовете си, след като различни региони бяха превзети от правителствените сили.

Джихадистките атаки продължават непрекъснато въпреки твърденията на правителството, че са си върнали територия.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР