Военното министерство за пореден път установи, че армията има много

...
Военното министерство за пореден път установи, че армията има много
Коментари Харесай

МО призова скъпите военни сделки да се плащат от централния бюджет

Военното министерство за следващ път откри, че армията има доста сериозен проблем с въоръжението и е подвластна от Русия.

" Голяма част от въоръжението и бойната техника е морално и физически остаряла, механически неизправна, с изминал или изтичащ запас на употреба. Това въздейства отрицателно върху подготовката и осъществяването на цялостния набор от задачи и задания и попречва постигането на оперативна съгласуемост ", се установи в признатата от служебното държавно управление

" Зависимостта на Република България от Руската федерация за ремонт и поддръжка на останалата на въоръжение руска техника към момента не е преодоляна и това е сериозен проблем за националната сигурност ", означават специалистите от МО.

От военното ведомство за следващ път подчертават на незабавната нужда от вложения, които са над плануваните.

" Сегашните отребности надвишават доста разполагаемите финансови средства в прогнозните разноски за защита . В тази връзка, достигането и поддържането на равнище на разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт, единствено по себе си, няма да бъде задоволително за превъзмогване на тези дефицити, заради което се резервира нуждата от целево финансиране от Централния бюджет на огромните капиталови планове за превъоръжаване ".

Поставената от НАТО цел да се отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита обаче към момента не е изпълнена.

Покупката на новите изтребители F-16 Block 70 за към 2.1 милиарда лв. обаче не бе за сметка на бюджета на ведомството, което на процедура е и невероятно. Сега от МО демонстрират, че се надяват тази процедура да е в действие и за други скъпи покупко-продажби.

МО разчита на разсрочено разплащане по плановете, само че в този момент ясно показва, че модернизацията не може да стане единствено с парите от бюджета на министерството.

Какво е ситуацията?

Основната бойна техника е основана на остарели платформи и с отработен запас, която не дава отговор изцяло на актуалните условия за съгласуемост с употребяваната от страните-членки на НАТО.

Съществуват и съществени затруднени по обезпечаване на нужните аварийни елементи за отремонтиране на неизправната техника, защото същите към този момент не се създават, а въпреки това липсват и компании, които да правят ремонт на избрани системи и елементи, заради лицензионни ограничавания.

Повече от половината летателни апарати са в края на виталния си цикъл, като огромна част от тях са неизправни и/или с изминал запас.

Закъснението в осъществяването на договорите с АО

Зенитно-ракетната техника е наработила междуремонтните периоди и се нуждае от фабричен ремонт. Тя не е обезпечена с аварийни елементи и консумативи. Неритмичното осъществяване на полагащите се периодическите прегледи, обслужвания и поправки е причина за пораждане на повреди и води до ненадеждна работа на артилерийското въоръжение.

Радиолокационната техника във Военновъздушни сили е наработила междуремонтните периоди и се нуждае от фабричен ремонт.

Радиолокационната техника във Военновъздушни сили не е обезпечена с аварийни елементи и консумативи.

Текущото техническо положение на радиотехническите системи не подсигурява пълноценното потребление на въоръжението на корабите.

Липсата на от време на време обслужване на РТС води до неустойчивата им работа и внезапно повишаване на отводите.

Повечето кораби са в употреба от края на предишния век.

Поддържането им в положително техническо положение и потреблението им по предопределение стават все по-трудни и скъпи , заради привършване на запасите от аварийни елементи в складовете на Военноморски сили и неналичието на експерти за осъществяване на полагащите се регламентни прегледи и поправки.

Лъч светлина

От МО означават и добра наклонност от последните години.

Дълго отлаганите превъоръжаване и рационализация към този момент са в ход. Към момента са подписани контракти за придобиване на нови бойни самолети (за първите осем F-16), два модулни патрулни кораба и нови бронирани машини за силите за специфични интервенции.

От особена значимост е да бъде подписан контракт за придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.

" За задачата е нужно наложително и изрично политическо решение в границите на постоянно определено държавно управление и дейно настоящо Народно заседание ", показват от МО.

Закупуването на бронирани машини е на дневен ред най-малко от десетилетие. Бившият боен министър Красимир Каракачанов приключи процедурата за избор на бронирани машини, откакто предстоящо се разбра, че и двете подадени предложения надвишават избрания ценови таван от към 1.5 милиарда лева Каракачанов стартира разновидността поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, който обаче не може да се оправи с подобен план и ще подписа контракт с непозната компания.

Той внесе в Министерския съвет отчета за бъдещето на плана и идващото държавно управление би трябвало да се произнесе.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР