Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване за причините за инцидента

...
Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване за причините за инцидента
Коментари Харесай

Запечатаха барокамерата на Военноморска болница след инцидента с починал матрос

Военноокръжната прокуратура в Сливен стартира следствие за аргументите за случая с матрос Спас Пенев, който през вчерашния ден умря в барокамера във Варненската военноморска болница по време симулация на водолазно втурване.

Основните версии, които се ревизират, са три. Какви са те - вижте повече в директното включване на Ива Георгиева от Варна.

Варна

Веднага след случая, барокамерата е посетена от оперативно проверяваща група и боен прокурор. Разпитани са другите трима матроси, които са били в барокамерата по време на учението, както и лекаря - шеф на отделението по хипербарна и морска медицина и оператора на барокамерата.

Това е единствената барокамера у нас, която е сертифицирана за тренировки на водолази от флота. Тя обаче се употребява и за лекуване на разнообразни болести.

Заради следствието барокамерата е запечатана. Основните версии, които се проверяват, са техническа нередовност на барокамерата, болести на матроса, които не разрешават присъединяване му в такова обучение, и нарушавания, позволени от екипа преди и по време на проучването.
 Още трима души са били в барокамерата с умрелия матрос Спас Пенчев Още трима души са били в барокамерата с умрелия матрос Спас Пенчев
Общо четирима души са били в барокамерата по време на случая с умрелия военнослужещ Спас Пенчев, заяви късно довечера министерство на отбранат...

Потърсихме мнението на първия доктор у нас, въвел потреблението на барокамерата за лекуване на разнообразни заболявания полк. доктор Петър Ганчев.
Полк.о.р доктор Петър Ганчев: Ако имаше нарушаване на режима и другите щяха да имат най-малко някакви облаквания. Те нямат недоволства. Тоест аз изключвам декомпресионната болест като причина за гибелта. 12:20 баротравмата също е допустима причина, само че той щеше да има някакви недоволства. Трябва да има кървави храчки и други.
Д-р Ганчев съобщи, че годишните прегледи, през които минават военнослужещите, са подробни и няма по какъв начин съществено заболяване на матрос Пенев да не е отразено в тях.
Полк. доктор Петър Ганчев: Възможно е причина за гибелта да бъдат едни тежки ритъмни нарушавания, които да доведат до сърдечен стоп и да доведат до гибел.  Матрос умря в барокамера по време на обзор във Военноморска болница - Варна Матрос умря в барокамера по време на обзор във Военноморска болница - Варна
Млад военнослужещ е умрял във Военноморската болница във Варна. Инцидентът е станал през днешния ден, до момента в който мъжът е бил на процедура в барокамера. Случаят се р...

Лечението в барокамера се употребява за редица болести. Единственото безусловно противопоказание е съществуването на пневмоторакс. Някои от другите положения, при които е нужна консултация с доктор преди провеждането на лекуване, са тежки белодробни болести, съществуване на злокачествени формирания и бременност.

Военноокръжната прокуратура в Сливен е назначила тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от болница " Света Анна " -Варна.

Предстои сложна техническа експертиза по отношение на положението на барокамерата, разпит на очевидци и инспекция на всички медицински документи по отношение на профилактичните прегледи на умрелия военнослужещ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР