Военноокръжна прокуратура (ВОП) – София ръководи досъдебно производство за престъпления

...
Военноокръжна прокуратура (ВОП) – София ръководи досъдебно производство за престъпления
Коментари Харесай

Разследват настоящ и бивш директор на Служба „Военна информация“ в МО за длъжностни престъпления

Военноокръжна прокуратура (ВОП) – София управлява досъдебно произвеждане за закононарушения по работа, осъществени от висши офицери в Служба „ Военна информация “ (СВИ) в Министерство на защитата (МО). Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Разследването е стартирало след осъществена инспекция от ДАНС и сигнали, изпратени от управлението на ДАНС до основния прокурор.

Събрани са доказателства за това, че в интервала 1 април 2016 година – 1 май 019 година са били издадени 504 позволения за достъп до информация, класифицирана като държавна загадка с равнище на подредба „ Секретно “ и „ Строго секретно “ в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ).

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с равнище „ Секретно “ и „ Строго секретно “ били издадени от чиновник по сигурността на информацията в Служба „ Военна информация “-МО, а не от способния орган – ръководителя на тази работа. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, защото достъп е бил възложен на 504 лица в нарушаване на наредбите на закона.

Същите позволения, издадени от незапознат орган, са довели до издаване на документи за достъп до класифицирана информация (КИ) на НАТО и Европейски Съюз от ДКСИ.

Тези обстоятелства са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за формиране на досъдебното произвеждане.

В интервала 1 април 2016 година – 21 май 2018 година Директор на Служба „ Военна информация “ е бил о.р. бригаден военачалник С.Д., а в интервала 22 май 2018 година – 1 май 2019 година шеф на службата е бригаден военачалник П. А.

И двамата шефове на службата за сигурност - С.Д. и П.А. не са изпълнили отговорностите си по работа, регламентирани в член 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по управление, образуване и управление на дейностите по отбрана на класифицираната информация и позволили чиновниците по сигурността на информацията в СВИ да издават позволения за достъп за равнища на подредба, които нямали право да издават, защото е извънредно пълномощие на шефа на Служба „ Военна информация “ – МО.

На 30 май 2019 година под управлението на ВОП – София някогашният шеф на СВИ С.Д. и актуалният шеф на службата П.А. са привлечени като обвинени за осъществени закононарушения по работа - член 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети ограничения за неотклонение „ Подписка “.

На 31 май 2019 година ВОП - София е алармирала министъра на защитата за това, че в качеството на обвинен е притеглен актуалният шеф на СВИ - П.А., с предложение за краткотрайно ограничение на достъпа до КИ и лишаване на издаденото му позволение за достъп, както и предприемане на дейности за надзор и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ - МО.

От СВИ са изискани голям брой документи, в това число и издадените незаконосъобразно позволения за достъп до класифицирана информация в оригинал, осъществени са разпити на 25 очевидци, назначена е техническа експертиза.

В хода на следствието се събират доказателства и за осъществени злоупотреби с финансови средства и нарушавания на Закона за публичните поръчки в Служба „ Военна информация “- МО. Информация за това се съдържа още веднъж в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата.

ВОП –София е упълномощила на АДФИ осъществяване на финансова ревизия, резултатите от която се чакат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР