Военноморските сили на САЩ са унищожили малките лодки“ на хутите,

...
Военноморските сили на САЩ са унищожили малките лодки“ на хутите,
Коментари Харесай

Хеликоптери на ВМС на САЩ унищожават лодки на хуси в Червено море след опит за отвличане

Военноморските сили на Съединени американски щати са унищожили „ дребните лодки “ на хутите, опитващи се да се качат на контейнеровоз в Червено море.

Четири плавателни съда от следените от хусите региони в Йемен са стреляли по Maersk Hangzhou и са се доближили на метри от кораба, споделиха американските военни. Хеликоптери от близки американски военни кораби дадоха отговор на сигнал за помощ и откакто бяха обстреляни, потопиха три от тях " при самозащита ", оповестява BBC

Екипажите бяха убити и четвъртата лодка избяга от региона. Хусите нападат кораби в Червено море от ноември. Подкрепяната от Иран йеменска бунтовническа група твърди, че нейните офанзиви против жизненоважния корабен път са ориентирани против кораби, свързани с Израел, в отговор на войната в Газа.

Атакуваният търговски транспортен съд, Maersk Hangzhou, е регистриран в Сингапур и се ръководи и е благосъстоятелност на датска компания, сподели Централното командване на Съединени американски щати (Centcom). Maersk, една от най-големите корабни компании в света, заяви, че е спряла плаванията през Червено море за 48 часа.

Четирите лодки на хусите нападнаха към 06:30 ч. йеменско време (03:30 ч. GMT) с инсталирани оръжия и дребни оръжия, достигайки до 20 м (66 фута) от контейнерния транспортен съд, на който екипажът се „ опита да се качи “. Екипажът на кораба е подал сигнал за помощ и екип за сигурност е отвърнал на огъня, се споделя в изказването.

Хеликоптери от близкия самолетоносач USS Eisenhower и разрушителят USS Gravely дадоха отговор на апела за помощ и бяха стреляни по тях, до момента в който „ отправяха устни апели към дребните лодки “. Хеликоптерите " отвърнаха на огъня при самоотбрана, потопиха три от четирите дребни лодки и убиха екипажите ", сподели Centcom. Добавя се, че четвъртата лодка е " избягала от региона " и не са регистрирани вреди на американски личен състав или съоръжение.

Това беше втората офанзива против Maersk Hangzhou за 24 часа, откакто беше нападнат с ракети в събота. Противокорабните ракети са били изстреляни от региони, следени от Хусите, до момента в който разрушителите Gravely и Laboon са дали отговор в събота, съгласно предходно изказване на Centcom.

Адмирал от Военноморски сили на Съединени американски щати сподели пред АП, че ракетната офанзива е първата сполучлива офанзива, откогато на 18 декември започва световен патрул.

Centcom сподели, че до момента в който корабите са отговаряли на сигнала за помощ, две противокорабни ракети са били изстреляни от зони, следени от Хусите, против двойката кораби на американския флот. USS Gravely унищожи идващите балистични ракети, сподели Centcom, добавяйки, че това е двадесет и третата „ противозаконна офанзива от хусите против интернационално мореплаване “ от 19 ноември.

Centcom добави, че Maersk Hangzhou е " обявено кадърен за корабоплаване и няма известия за пострадвания " на борда.

Отделно, организацията за морски търговски интервенции на Обединеното кралство (UKMTO) заяви за случай в Червено море на към 55 морски благи (101 км) югозападно от йеменското пристанище Ходейда.

В изказване организацията сподели, че неидентифициран транспортен съд е съобщил за " мощен гърмеж, съпроводен от проблясък на левия нос на кораба " и няколко детонации.

Не са регистрирани вреди и се оповестява, че всички членове на екипажа са невредими, като корабът е избягал от региона към близкото пристанище, се споделя в изказването. Увеличаването на офанзивите на хутите в продължение на няколко седмици накара доста корабни компании, в това число Maersk, да отклонят корабите си надалеч от Червено море, пътувайки вместо това към Африканския рог.

За да стигнат до Суецкия канал в Египет - който се свързва със Средиземно море - корабите би трябвало да преминат през дребния проток Баб ал-Мандаб, тъкмо до крайбрежията на следените от Хусите региони в Йемен.

Спонсорираните от Техеран бунтовници по-рано твърдяха, че са атакували единствено „ свързани с Израел “ търговски кораби в отговор на войната в Газа, заявявайки, че офанзивите са опит да спрат израелските офанзиви против палестинците.

В отговор Съединени американски щати започнаха интервенция Prosperity Guardian - интернационална коалиция за отбрана на корабоплаването в района.

В изявление за Асошиейтед прес вицеадмиралът от Военноморски сили на Съединени американски щати Брад Купър сподели, че хусите не наподобява да приключват своите „ безразсъдни “ офанзиви в светлината на морската оперативна група.

Той добави, че 1200 търговски кораба са минали през Червено море от началото на интервенцията, като нито един не е бил ударен от дронове или ракети до събота.

Maersk сподели предходната седмица, че се готви да възобнови пътуванията през Червено море - откакто се отклони към доста по-дългия маршрут към нос Добра вяра заради скорошните офанзиви на хутите против корабоплаването.

Атаките в неделя доведоха до нова пауза от 48 часа.

Червено море е един от най-важните морски пътища в света, защото свързва пазарите в Европа с Азия.

Анализатори предизвестиха, че офанзивите може да доведат до повишаване на цените, защото това е и един от най-важните направления за доставки на нефт и полутечен природен газ, създадени в Близкия изток.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР