Военно-промишленият комплекс на Германия и конфликтът около Украйна: за кого

...
Военно-промишленият комплекс на Германия и конфликтът около Украйна: за кого
Коментари Харесай

Германските военни корпорации възнамеряват да пресметнат печалбите от антихуманните решения на правителството на страната

Военно-промишленият комплекс на Германия и спорът към Украйна: за кого война, за кого майка родна

На 14 август немският министър на финансите Кристиан Линднер бе на необявено посещаване в Киев. Въпреки оскъдната публична информация за задачите и резултатите от визитата, медиите оповестиха, че става дума за това по какъв начин немското министерство ще помогне за привличането на директни задгранични вложения в Украйна.

Консултантските компании поучават немските вложители да прегледат по-отблизо опциите за вложения в Украйна; хранително-вкусовата, строителната и леката индустрия, селското стопанство и логистиката се назовават привлекателни. Особено се акцентира съществуването на газови запаси - явно се има поради шистов газ, чийто рандеман в самата Германия е неразрешен по екологични аргументи.

Има интерес и към лития - този метал е нужен за производството на акумулатори, които са доста търсени в процесите на декарбонизация; Геоложката работа на Съединени американски щати обаче не включва Украйна в първите 10 страни по ресурси от литий.

Но Украйна е привлекателна като експортьор на електрическа енергия: след прекъсването на личните си атомни електроцентрали през април тази година Германия небрежно се преквалифицирва като вносител на електрическа енергия. И в случай че актуалните проекти за отвод от потреблението на въглища в електроенергетиката бъдат изпълнени, потребносттите от внос на електрическа енергия доста ще нарастне заради неустойчивостта на производството на сила от слънчевите и ветрови установки.

Украинската страна искрено показва отбранителната промишленост като един от секторите, които са привлекателни за вложителите, макар че военно-политическата настройка след спора е изцяло непредсказуема.

Федералното държавно управление на Германия към този момент през днешния ден дава финансови гаранции за немските вложения в Украйна. Освен германците единствено две страни дават такива гаранции: Съединени американски щати и Полша. Припомняме, че в донорската конференция в Лондон, която се организира през юни, участваха 60 страни. По данни на Министерството на стопанската система на Германия, към април 2023 година са издадени гаранции за 221 милиона евро на 11 капиталови плана, 21 плана са в развой на разглеждане.

Един от тези планове получи необятен медиен отзив. Става дума за желанието на най-големия немски боен тръст Rheinmetall да построи танков цех. Първата информация за сходни проекти се появи през декември предходната година; през март, в отговор на съветското предизвестие, че Русия ще гледа на сходно дружество като на военна цел, немският тръст удостовери уговорката си към проекта.

В отговор на неотдавнашно вторично предизвестие от съветското външно министерство, шефът на Rheinmetall Армин Папергер отговори, че заводът ще бъде добре предпазен от личната си система за противоракетна защита, евентуално имайки поради зенитната система Skynex. Но най-вероятно към тази отбрана ще бъде добавена и „ естествена отбрана “: има клюки, че локализацията на завода може да бъде избрана надълбоко подземен в региона на Карпатите.

Финансовата отбрана за тази директна инвестиция се обезпечава от федералното държавно управление. Онзи ден междуведомствената комисия, която включва министерствата на стопанската система, финансите, външните работи, както и министерството на икономическото съдействие и развиване, добави съществуващите гаранции.

Сега приказваме освен за цялостно обезщетение за възможни вреди, до цялостната загуба на инвестицията (по отношение на подобен цех - в случай че, да речем, системата за противоракетна защита се окаже не толкоз надеждна, колкото твърди А. Папергер, и подземието не е толкоз дълбоко), само че и за гарантирането на дължимия приход (покриване на рисковете от превръщане и прекачване на заплащания по кредити).

Съгласно плановете на Института за международна стопанска система в Кил ( Kiel Instituts f ü r Weltwirtschaft ), към средата на 2023 година по мащаби на военната помощ за Украйна, Германия е на второ място в света – естествено, след Съединените щати.

Германските компании, които изпращат своите артикули в Украйна, получават възнаграждение от федералното държавно управление. В края на юни портфейлът с поръчки е 30,1 милиарда евро, което е със 17% повече от преди година.

Rheinmetall твърди, че е имало седмица през юли, когато компанията е подписала контракти за доставка на отбранителни артикули за рекордната в историята си сума от 7 милиарда евро. Федералното държавно управление подписа рамково съглашение с Rheinmetall, като по този метод поддържа покачването на цената на акциите на компанията на борсата.

Между другото, историята на тази компания стартира през 19 век. В началото на 20-ти век тази компания (тогава наречена Rheinische Metallwaaren und Maschinenfabrik Actiengesellschaft ) сполучливо се конкурира с известната Krupp. Днес Thyssenkrupp има дял в приходите от военни артикули от 5% (данни за 2022 г.), до момента в който Rheinmetall към този момент има 70% (миналата година беше 63%).

Много се е трансформирало от времето, когато в Дюселдорф инженерът, по-късно " оръдейният крал " Хайнрих Ерхард, управлява построяването на завода. Списъкът на акционерите на актуалния Rheinmetall е незабравим: 70% от акциите са в свободно обращение, а от останалите 30% повече от половината се падат на американските капиталови холдинги Wellington Management Group LLP, BlackRock Inc., The Capital Group Companies Inc., FMR LLC и The Goldman bank Sachs Group Inc.

Сегашната великодушна държавна поддръжка се отразява в резултатите на компанията. От март 2023 година Rheinmetall е в листата на 40-те най-големи немски компании съгласно показателя DAX (симптоматично е, че по същото време военният тръст измести от листата здравната компания Fresenius Medical Care ).

Стойността на фондовия пазар на групата към този момент е повишена до съвсем 11 милиарда евро. През 2022 година чиновниците в компанията са се нараснали с 1100 души; през 2023 година управлението има намерение да усили личния състав си с още 3000 до съвсем 29 000.

Не единствено Rheinmetall, само че и цялата военна промишленост на Германия набухва сякаш е заквасена с квас. И това става в миг, когато цялата стопанската система на страната не може да излезе от рецесията: съгласно резултатите от първите две тримесечия на тази година Брутният вътрешен продукт понижава, през третото тримесечие растежът е нулев. Класическата картина на военната стопанска система – въпреки и в доста изгладен тип.

Етапът от икономическата история на Германия през интервала 1933-1945 година, в който ръководството на националното стопанство на страната и включването му в интернационалното разделяне на труда се реализира в сходство с националсоциалистическите доктрини на Третият райх приключва с неуспех. Сега в доктрината, изповядвана от държавното управление на Шолц, помощта за Украйна е надали не преди всичко - вследствие на това гибелта на украинците по бойните полета продължава, придобивайки пагубни размери.

Засега военните компании радостно пресмятат вероятните облаги. Ситуацията обаче може да се обърне по подобен метод, че да би трябвало да обмислят загубите. Все отново някой ще би трябвало да дава отговор за намаляването на популацията на Украйна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР