Военно-окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо

...
Военно-окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо
Коментари Харесай

Съдят бивш ръководител на дирекция в МО заради срутването на оградата на военно подоление в Хасково

Военно-окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт по отношение на 52-годишната Т.А. от София за това, че в интервала 4 февруари 2019 г.- 19 април 2019 година, в столицата е бездействала, отнасяйки се повърхностно към свои директни служебни отговорности в качеството си на „ Главен шеф “ на Главна дирекция „ Инфраструктура на защитата “ при Министерство на защитата. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Бездействието й е довело до самосрутване на северната ограда на някогашна военна постройка на ул. „ Ком “ в Хасково, при което на 19 април 2019 година, към 18.30 ч., под отломките бил затиснат 58-годишен мъж от същия град, който получил черепно-мозъчна и гръдна контузия, довели до гибелта му, породена по несъобразителност от обвинената - закононарушение по член 122, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Ограда на военно отделение се срути в Хасково, има умрял

Обвиняемата Т.А. заемала длъжността основен шеф на Главна дирекция „ Инфраструктура на защитата “ в профилираната администрация в Министерството на защитата. Ръководената от нея дирекция имала задължението да поставя нужните грижи за освободените войскови региони (вкл. разположените се в тях сгради) посредством районните отдели „ Инфраструктура на защитата “.
7
На ул. „ Ком “ в Хасково бил ситуиран освободен войскови регион, чиято тухлена ограда била компрометирана с времето и към м. декември 2018 година била мощно наклонена към улицата. Това събитие било открито от началника на бранш „ Хасково “ при отдел РИО „ Пловдив “ и през м. януари 2019 година обвинената била известена за нуждата от незабавно унищожаване на оградата, която към този момент представлявала действителна заплаха за живота и здравето на преминаващите жители. В хода на осъществените инспекции, нуждата от предприемане на незабавни дейности била открита и от трима чиновници на Главна дирекция „ Инфраструктура на защитата “, които също докладвали за това на обвинената Т.А.

Въпреки основаната рискова обстановка, обвинената не изпълнила служебните си отговорности да рапортува на Министъра на защита с предложение да бъдат обезпечени реализатори за унищожаване на тухлената ограда. В резултат на бездействието й, на 19.04.2019 година към 18.30 часа оградата се срутила върху преминаващия по тротоара на улицата 58-годишен мъж. Падналите парчета предизвикали на потърпевшия черепно-мозъчна и гръдна контузия, които довели до гибелта му.

По делото са разпитани голям брой очевидци, осъществени са здравна и техническа експертизи, приобщени са голям брой писмени доказателства. Спрямо обвинената е наложена мярка за неотклонение „ Гаранция “ в размер на 5000 лв.. Предвиденото от закона наказване за закононарушението, в осъществяването на което Т.А. е упрекната, е отнемане от независимост до пет години.
7
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР