Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с

...
Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с
Коментари Харесай

Пълен обрат по случая със смъртта на майор Терзиев. Военният съд изненада с решението си

Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което следствието за гибелта на водача майор Валентин Терзиев беше прекъснато, оповестява правният уебсайт „ Лекс “. Той почина в нощта против 9 юни 2021 година в морето край Шабла по време на нощно обучение. Изтребителят му МиГ-29 се разруши в морето, откакто поразил пусната цел, която обаче е била прекомерно ниско.
Обвинения за гибелта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на водачите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на Военновъздушни сили по интервенциите. И двамата получиха обвинявания за причиняване на гибел при немарливо осъществяване на занимание (чл. 123, алинея 1 от НК), за което наказването е от 1 до 6 години затвор, както и за закононарушение по работа по несъобразителност (чл. 387, алинея 4 от НК), което се санкционира с до 5 години затвор.
Първоначално следствието на военната полиция сподели, че усложнените условия, в това число нощното пилотиране с насочване единствено по приборите на таблото, е довело до зрителна заблуда у водача, че целта за поразяване е над него и той лети хоризонтално. В реалност е бил в относително плоско пикиране и стрелбата по целта е осъществена на фона на морето. В отчета на военната полиция се споделяше още, че съпътстваща причина за нещастието е и неправилна оценка на риска от групата за бойно ръководство и управлението на стрелбите, от продължение на насочването за сплотяване и офанзива, в случай че скоростта на рухване на целта се е нараснала. „ Това неизбежно води до повишение динамичността на сплотяване и вероятен недостиг от височина и време за безвредно излизане от офанзива “, се обясняваше в отчета.
След това от прокуратурата обясниха, че полк. Орлов не е трябвало да разрешава на водача да стреля по целта, защото е трябвало да планува, че няма да има време да излезе от офанзивата. Според специалистите минималната височина, до която водачът може да сниши, с цел да порази падаща цел и по-късно да има време да излезе безвредно от офанзивата, е 4000 м. Валентин Терзиев обаче е получавал инструкции да слезе и на 2000 м, а в последна сметка е изстрелял ракета, когато е бил единствено на 1433 м от морската повърхнина, след което се е разрушил.
Преди два месеца обаче от доклада на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че прокуратурата е прекратила следствието и е снела обвиняванията против двамата военни.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР