Военният министър Красимир Каракачанов не е видял действия на президента

...
Военният министър Красимир Каракачанов не е видял действия на президента
Коментари Харесай

Каракачанов: Не съм видял президентът да използва армията за политически цели

Военният министър Красимир Каракачанов не е видял дейности на президента досега за потребление на армията за политически цели, а е и убеден, че офицерите в нея не биха разрешили това да се случи. Пред Би Ти Ви през днешния ден той посочи, че армията е деполитизарана институция, не тъй като на някой по този начин му е щукнало, а тъй като по този начин е редно.

" Не останах с усещане, че президентът ми няма доверие ", сподели Каракачанов в отговор на въпрос, откакто по-рано през седмицата президентът разгласи, че смъква доверието си от държавното управление. Военният министър дефинира рецензиите на Радев като доста остри, неточни и звучащи апокалиптично. Двамата се видяха и разговаряха в четвъртък, при представянето на отчет за положението на армията.

Каракачанов уточни, че за 17 години в политиката се е нагледал на политически войни, който в допълнение разделят обществото. " Докато институциите водиха война между тях изтърваха демографската рецесия и тя стана демографска злополука, образованието, земеделието, опазването на здравето, стопанската система ", добави той.

Попитан дали познава командващият военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стайков, за който се появи информация, че е проверяван от Специализираната прокуратура, министърът акцентира, че той е един от двамата души, изнесли главната тежест по плана F-16. Вчера бяха обявени резултатите от инспекция на началника на защитата на дейностите на Стойков във връзка произвеждане на антикорупционната комисия против президента и съгласно тях няма данни генералът да не е съдействал, както се твърди.

По случая на 28 януари прокуратурата изпрати три аудиозаписа и буквално свалени от тях текстове от подслушвани посредством специфични разследващи средства (СРС), в един от които взе участие президентът.

" Началникът на защитата ревизира събитията. Генерал Стойков е удовлетворил всички претенции от страна на КПОНПИ. Не мога да разясня СРС-та, тъй като мен никой не ме е уведомил. Преди десетина години беше решено, че не би трябвало да се уведомява министър, когато против негов чиновник се води разследване ", добави Красимир Каракачанов.

Той разясни, че не знае за какво висшия боен се проверява от прокуратурата. " Отстраняването става с декрет на президента. Към момента няма обвиняване или издадени наказания и на този стадий няма съображение да се отстранява ", е мнението на военният министър.

Попитан за водната рецесия в Перник и задържането поради нея на някогашния екоминистър от квотата на Вътрешна македонска революционна организация Нено Димов, Каракачанов отсече: " Нено Димов не е отговорен за тази работа ". Той сподели още, че се осведоми за положението на някогашния министър от неговите юристи, като не върви на рандеву, с цел да няма спекулации.

" Прокуратурата ще си свърши работата, новият основен прокурор потегля пламенно и това заслужава внимание ", сподели още Каракачанов. В отговор на въпрос дали има утежняване на връзките с премиера Борисов, след станалото с Нено Димов, военният министър сподели, че дружно с сътрудника си от НФСБ Валери Симеонов са говорили с министър-председателя.

" Изразихме мнението, че би трябвало да се потърсят и други хипотези. Не ми харесва с хвърлянето на един човек в килията да се смята, че всичко е решено. Съдът би трябвало да повдигне обвиняване и прокуратурата да потвърди има ли виновност ", завърши коментарът си по тематиката Красимир Каракачанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР