Военните действия в Украйна запазват потенциала си за ескалация и

...
Военните действия в Украйна запазват потенциала си за ескалация и
Коментари Харесай

ДАНС: Не е изключено използване на оръжия за масово поразяване в Украйна

Военните дейности в Украйна резервират капацитета си за ескалация и разпространяване отвън украинска територия, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване. Това сочи отчет на Държавната организация " Национална сигурност ", оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.

Процесите водят до смяна на съществени енергийни и транспортни коридори и генерират забележителен бежански поток към Европа, който основава спомагателни провокации за приемащите страни. Фактори за дестабилизация на района се явяват и „ замразените “ спорове (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е основен фактор, написа в документа.

В отчета на ДАНС се твърди, че съветската инвазия в Украйна през 2022 година доста ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството сред геополитическите фактори и основава вектори за световна енергийна, икономическа и продоволствена неустановеност. В този подтекст през 2022 година най-съществено въздействие върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и възходящият капацитет за неустойчивост в Западните Балкани. Негативни отблясъци продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. 

Въпреки одобряването през 2022 година на старта на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз, не се оправдават упованията за стабилно и необратимо съблюдаване от страна на Скопие на договореностите с България, по които се следи значителен декаданс, в това число по въпроси, свързани със отбрана правата на лицата с българско съзнание и говора на омразата, предизвестяват още от контраразузнаването.

Процесите в района предопределят и високата разследващата интензивност у нас през 2022 година Основните сфери на разследващ интерес остават релативно непроменени и касаят: външнополитическите позиции на България, детерминирани от участието в НАТО и Европейския съюз, изключително в подтекста на спора в Украйна; двустранното съдействие с избрани държави; вътрешнополитическата и икономическата ситуация; публичните настроения и феномени с вероятност за инструментализация; процесите в областта на образованието и културата; трендовете и настройките измежду земляческите структури на наша територия и измежду българските общности зад граница; качества и промени в областта на защитата и сигурността и др.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР