Военната операция на Турция в Северен Ирак е неприемлива и

...
Военната операция на Турция в Северен Ирак е неприемлива и
Коментари Харесай

Ирак окачестви като неприемлива турската военна операция в северната част на страната

Военната интервенция на Турция в Северен Ирак е неприемлива и нарушава суверенитета на арабската страна, заяви представителят на иракското министерство на външните работи Ахмед ас Сахаф, съобщи телевизия Ас Сумария, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Правителството на Ирак изрично отхвърля и уверено осъжда военните интервенции, провеждани от турските военни с бомбардировки в регионите Метина, Зап и Авашин-Басян в Северен Ирак ", сподели представителят на ведомството.

В изказването е посочено, че Багдад счита сходни дейности за нарушаване на суверенитета и неприкосновеността на страната, както и за акт, опровержителен на интернационалното право и нарушаващ правилата на добросъседските връзки. Иракските управляващи също насочат апел страната им да не бъде превръщана в плацдарм.

Турските военни започнаха нова широкомащабна интервенция против кюрдските бойци в Северен Ирак в ранните часове на понеделник.

Офанзивата е част от продължаващата акция на Турция в Ирак и Сирия, ориентирана против бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции Сили за отбрана на народа (СЗН).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена битка против турската страна от 1984 година, се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Групировката има бази в Северен Ирак и свързани с нея бойци са дейни в Северна Сирия.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР