Военната операция на Азербайджан срещу Нагорни Карабах - сепаратистки анклав,

...
Военната операция на Азербайджан срещу Нагорни Карабах - сепаратистки анклав,
Коментари Харесай

Хуманитарна катастрофа застигна Нагорни Карабах

Военната интервенция на Азербайджан против Нагорни Карабах - сепаратистки анклав, обитаем главно с етнически арменци - продължи по-малко от ден. Тя обаче за момента постави точка на силовото опълчване в района, траяло повече от 30 години - в четвъртък проарменските управляващи в Карабах оповестиха, че президентът на самопровъзгласилата се република Самвел Шахраманян е подписал декрет за разформироване на всички институции от 1 януари 2024 година От тази дата квазидържавното формирование престава да съществува.
Масово изселване
Бързата развръзка предизвика паническото изселване на десетки хиляди ужасени поданици на сепаратисткия район. Последните данни демонстрират, че над половината от 120 хиляди етнически арменци в Нагорни Карабах са напуснали за по-малко от четири дни, заяви Reuters, като се базира на информация от арменските управляващи.

Такова всеобщо преселение не се е случвало в Южен Кавказ от войната през 90-те, в която арменците превзеха територията след разпадането на Съветския съюз и стотици хиляди азери избягаха. В четвъртък сутринта формалните управляващи в Ереван оповестиха, че 65 хиляди души са минали на територията на прилежаща Армения. Много от арменците в тежко натоварени коли, камиони, рейсове и трактори описват пред организацията, че са прекарали няколко студени нощи без храна и вода.
Реклама
На процедура Нагорни Карабах нямаше различен избор с изключение на да капитулира, откакто се оказа подложен на деветмесечна обсада, изолиран от Армения и предаден от Русия.

, вместо да следва подкрепена от Запада договорка, гарантираща гражданските права на арменското малцинство, значи, че той е виновен за етническо пречистване, отбелязва The Economist. Това значи, че Баку може да бъде измамен под отговорност за всяко нарушаване на човешките права в района, който в този момент е под негов надзор. Освен това Западът би трябвало да употребява всички лостове за въздействие, които има.
Западът би трябвало да обезпечи поддръжка на Армения да се оправи с огромния приток на бежанци от Нагорни Карабах и също по този начин да помогне за договарянията за заслужено и трайно спокойно съглашение сред Армения и Азербайджан.
Армения от своя страна упрекна своя съдружник Русия поради неналичието на решителна реакция и поддръжка, само че Москва отвърна, че арменският министър председател Никол Пашинян може да упреква себе си и че не е трябвало да търси по-тесни връзки със Запада. Съединени американски щати, където живее втората по величина арменска диаспора в света, ухажваха Армения с думи и филантропична помощ, и подлагаха на критика Азербайджан, който поддържа близки връзки с Турция.
Реклама

В кратковременен проект западните държавни управления би трябвало да обезпечат поддръжка на Армения да се оправи с огромния приток на бежанци от Нагорни Карабах и също по този начин да оказват помощ за провеждането на договаряния за заслужено и трайно спокойно съглашение сред управляващите в Ереван и Баку. В дълготраен проект Западът е нужно да поддържа напъните на Армения да понижи зависимостта си от Русия, да упорства Турция да възстановява връзките с Армения и да отвори де факто затворената граница сред страните. Това ще докара до търговия и ще облекчи изолацията на Армения, като може да обезпечи и по-мирно бъдеще на Кавказ.
Бившият министър председател на Карабах е задържанАзербайджанската работа за сигурност заяви, че са заведени няколко каузи против арестувания някогашен министър председател на самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах. Рубен Варданян, милиардер и човеколюбец, който се отхвърли от съветското си поданство предишното лято, беше арестуван на границата в сряда при опит да премине в Армения. В известие на службата, представено от Reuters, се споделя, че той е упрекнат в нелегално прекосяване на азербайджанската граница и финансиране на тероризъм, като се намира в прелиминарен арест. Свързани публикации Нагорни Карабах може да възпламени последваща огромна война в Европа 28 септември 2023, 11:50 Репортаж | Арменско съветско посетители 24 септември 2023, 13:50
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР