Преврат в Нигер: Хунтата казва, че сваленият президент Базум ще бъде обвинен в държавна измяна

...
Военната хунта на Нигер обяви планове да преследва сваления президент
Коментари Харесай

Военната хунта на Нигер обяви планове да преследва сваления президент Мохамед Базум за държавна измяна и подкопаване на националната сигурност .

Това е последният знак, че хунтата възнамерява да устои на международния натиск да върне властта на г-н Базум.

Той е държан в мазето на двореца си, откакто военните извършиха преврат преди около три седмици.

Г-н Базум беше в "добро настроение", въпреки че е бил държан в "трудни" условия, каза неговият лекар след посещение.

Посещението в събота беше одобрено на фона на нарастващите международни искания за освобождаването на г-н Базум.

Но в знак, че втвърдява позицията си, хунтата каза в изявление, прочетено по държавната телевизия, че беше събрал доказателства за преследване на "сваления президент и неговите местни и чуждестранни съучастници за държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност на Нигер".

Това не даде допълнителни детайли.

63-годишният г-н Базум е държан в плен със съпругата и сина си и нарастват опасенията за тяхното здраве.

Генерал Абдурахман Чиани, ръководителят на звеното за президентска гвардия, се обяви за нов владетел на Нигер на 26 юли, след като го свали.

Западноафриканският регионален блок Ecowas заплаши военни действия за обръщане на преврата, но досега не успя да изпълни заплахата си.

Лидерите на преврата предупредиха, че ще се защитават срещу всякаква намеса.

Ecowas също наложи санкции на хунтата, включително спиране на електричеството за Нигер. Това доведе до спиране на тока в столицата Ниамей и други големи градове.

В събота високопоставена делегация от мюсюлмански духовници от съседна Нигерия се срещна с лидери на хунтата в Ниамей в опит да посредничи за прекратяване на кризата.

Назначеният от хунтата министър-председател Али Махамане Ламин Зейне каза, че е оптимист, че разговорите с Ecowas ще се проведат през следващите дни, „за да обсъдим как ще действат санкциите срещу нас бъде вдигната“.

Превратът в Нигер отразява подобни поглъщания в съседните Буркина Фасо и Мали, на фона на ислямистки бунт и нарастващо руско влияние в по-широкия регион Сахел чрез неговата наемническа група Вагнер .

Въпреки пленничеството си, г-н Базум успя да публикува статия във The Washington Post, в която се посочва, че е бил заложник и че превратът ще има „опустошителни последици за нашата страна, нашия регион и целия свят".

Съобщено е, че г-н Базум е загубил "тревожно" количество тегло, докато неговият 20-г. Съобщава се, че на син, който има хронично заболяване, също са били отказани грижи.

Върховният представител на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк описа условията на задържането като нечовешки, унизителни и в нарушение на международните закони за правата на човека.

Неговата дъщеря Зазия, 34, която беше на почивка във Франция по време на преврата, каза пред базирания в Обединеното кралство вестник Guardian миналата седмица, че нейният баща, майка и брат нямаха чиста вода или електричество и живееха на ориз и тестени изделия.

Прясната храна гниеше в хладилника, защото нямаше ток, тя каза.

Г-н Базум е бил видян веднъж, откакто беше свален от власт, на снимка, публикувана след срещата му с лидера на Чад Махамат Идрис Деби Итно.

Г-н Деби се срещна както с хунтата, така и с г-н Базум скоро след преврата в неуспешен опит за разрешаване на кризата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР